Janssen Pharmaceutica test in juli al mogelijk coronavaccin op mensen

De farmagigant Janssen Pharmaceutica gaat in de tweede helft van juli een coronavaccin beginnen testen op mensen. Een aantal van die tests zullen plaatsvinden in België. Eerder dacht het moederbedrijf Johnson & Johnson nog dat die eerste tests op mensen pas in september zouden kunnen doorgaan. De eerste tests zullen doorgaan op 1.045 gezonde volwassenen tussen 18 en 55 jaar en op 65-plussers.

VRT

“Ons bedrijf heeft zonet wereldwijd aangekondigd dat de eerste fase van de klinische studies van het kandidaat-vaccin reeds in de tweede helft van juli zal kunnen starten”, laat Janssen Pharmaceutica weten in een persbericht. “Eerder werd aangekondigd dat deze ‘first in human’-studies in september zouden starten, maar door de sterke resultaten van de preklinische fase en de positieve interacties met de gezondheidsautoriteiten kan de start van de studie met twee maanden vervroegd worden.”

“In januari zijn we met 12 kandidaat-vaccins gestart”, zei Johan Van Hoof van Janssen Pharmaceutica in Het Journaal. “Door de snelle voortgang en de uitstekende resultaten bij dieren, hebben we sneller dan verwacht een finaal kandidaat-vaccin kunnen kiezen.” Ook verwees hij naar de goede interactie met wetgevers en autoriteiten.

Vaccin tegen begin 2021

pixabay

Johnson & Johnson kondigde eerder al aan dat het tegen begin volgend jaar een vaccin tegen het coronavirus zou kunnen produceren. Het onderzoek kost meer dan 1 miljard dollar en wordt gedeeltelijk mee gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Het is in eerste instantie de bedoeling om over de hele wereld 1 miljard dosissen van het vaccin te verdelen. Er zijn momenteel infrastructuurwerken aan de gang om de productiecapaciteit op te drijven. Zo zal er onder meer een nieuwe Amerikaanse productielocatie in gebruik genomen worden.

Daarnaast voert het bedrijf gesprekken met het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Nationaal Instituut voor Allergie en Infectieziekten) in de VS om ook de derde fase van de klinische test te vervroegen. Afhankelijk van de resultaten van de eerste fase zou dat mogelijk zijn. In de derde fase het vaccin aan een nog grotere groep mensen toegediend.

Meer
Lees meer...