Christine McVie van Fleetwood Mac overleden op 79-jarige leeftijd

Christine McVie is overleden, zo melden de leden van Fleetwood Mac, na een kort ziekteverloop. De zangeres en singer-songwriter die sinds begin jaren zeventig deel uitmaakte van de band schreef verschillende grote hits, zoals Don’t Stop, Everywhere, Little Lies en Landslide.

Christine McVie was geen stichtend lid van Fleetwood Mac: in de jaren 60 was die band nog een bluesband onder de leiding van Peter Green en Mick Fleetwood. In die band zat toen ook John McVie, de toenmalige echtgenoot van Christine. Toen Peter Green de band begin jaren 70 verliet, wilden de overblijvende leden een meer popgestuurde richting uit. Zo komen eerst Christine McVie (lid sinds 1971) en vervolgens ook bij Stevie Nicks (lid sinds 1974) terecht.

McVie had toen haar eerste stappen al gezet bij de soulband Chicken Shack. Dat had onder andere de hit I’d Rather Go Blind (1968) opgeleverd, een nummer dat door haar gezongen werd. Tussen haar vertrek bij Chicken Shack en haar inlijving bij Fleetwood Mac nam ze het nummer ook nog eens solo op voor haar album ‘Christine Perfect’ (1970), een titel die verwijst naar haar geboortenaam: Christine Anne Perfect.

Na het vertrek van Peter Green bij Fleetwood Mac was de band nerveus om te toeren zonder hem. Omdat Christine McVie, die al langer fan was van de band, alle teksten van hun songs kenden, ging ze mee op tournee. Dat was de eerste nieuwe bezetting van een legendarische band in wording. Het eerste album waar ze als volwaardig lid aan meewerkte was ‘Future Games’, het vijfde album van Fleetwood Mac uit 1971.

In 1974 kwamen Stevie Nicks en Lindsey Buckingham bij de band en begon Fleetwood Mac ook in die bezetting hun eerste hitsuccessen te scoren.

Rumours

In 1977 kwam ‘Rumours’ uit, tot op heden een legendarisch album van Fleetwood Mac. Het is nog steeds een half mirakel dat die plaat er gekomen is, want de band had toen niet met één, maar met twee koppels te maken die uit elkaar gingen, en de drummer had scheidingsperikelen thuis.

Eén van die scheidende koppels was John (basgitarist) en Christine McVie (toetsenist). De twee spraken na zes jaar huwelijk niet meer met elkaar en Christine begon een affaire met de lichtman van de band. Over die affaire schreef ze You Make Loving Fun. McVie liet haar singer-songwritertalenten schitteren op ‘Rumours’, want ook Don’t Stop en Songbird – McVie op piano- – zijn van haar hand.

Tegen het einde van de ‘Rumours’-tournee waren de McVie’s uit elkaar, maar ze vonden een manier om door te gaan met de band. In 1990 besloot McVie om te stoppen met optreden bij Fleetwood Mac omdat het voortdurende touren steeds meer energie van haar begon te vragen. McVie leed immers ook aan vliegangst. Ze hoorde officieel nog wel bij de band, tot ze in 1999 helemaal opstapte.

Reünie

Sinds 2014 speelde Christine McVie weer mee met Fleetwood Mac. Naar eigen zeggen kon het niet zo zijn dat ze oud zou worden in haar huis op het platteland, zonder verder iets te doen. Nadat ze terug bij Fleetwood Mac aan de slag was, verhuisde ze naar Londen en zette ze haar huis op het platteland te koop.

In die laatste jaren speelde Fleetwood Mac ook nog twee keer in België: in 2015 in het Sportpaleis en in 2019 als headliner op Werchter Boutique.

Meer
Lees meer...