Citytrip Belfast? Dit is wat je moet weten

Citytrip Belfast? Dit is wat je moet weten

Belfast is misschien niet de eerste citytrip waar je aan denkt, maar toch is het wel één van de meest interessante steden van het Verenigd Koninkrijk. Je vindt hier een mix van kunst, muziek, geschiedenis en prachtige landschappen. Dit is waarom je nu naar Belfast moet gaan. 

Belfast ligt aan de oostkant van Noord-Ierland, en de stad is net iets droger dan de westerse steden van het land. De winterdagen zijn kort, maar je kan wel genieten van lange zomeravonden. In Belfast kan het eigenlijk op elk moment regenen, maar de winter is ongetwijfeld de natste periode.

De beste tijd om naar Belfast te gaan, is tussen april en oktober. Verwacht je niet meteen aan tropische temperaturen want in Belfast stijgen de gemiddelde maximale temperaturen tot 19 graden. En we antwoorden al meteen op je vraag: ja, ook in de zomer.

Wie regen niet erg vindt (ja zo’n mensen bestaan echt), zal zich wel goed voelen in Belfast. Elke maand valt er minstens 50 millimeter regen uit de wolken en regent het minstens 22 dagen per maand. Dus neem zeker je paraplu en regenjas mee. Hier vind je trouwens meer inpaktips.

Bezoek het Cathedral Quarter

Wie meer wil weten over Ierland moet dit checken en wie meer over Belfast wil weten, moet naar het Cathedral Quarter. Deze regio werd een tijdje geleden verdeeld in verschillende kwartalen, elk met zijn eigen karakter en charme. Cathedral Quarter staat ook bekend als de culturele wijk en is gelokaliseerd rond (drie keer raden) een kathedraal. De regio bestaat uit smalle geplaveide straatjes, met geweldige bars en lekkere restaurants. Het is eigenlijk een perfecte bestemming voor een avondje uit in Belfast.

Hier tref je, net zoals in de meeste wijken in Belfast, heel wat muurschilderingen en graffiti. In de vorige eeuw heeft de stad welvarende en uitdagende tijden meegemaakt waardoor de inwoners van Belfast erg trots zijn op hun geschiedenis. De stad is gevuld met politieke en historische muurschilderingen, maar ook met afbeeldingen die de succesvolle export van Belfast (zoals acteurs, muzikanten en sportsterren) portretteren.

Een wandeling naar de Giant’s Causeway

Jaarlijks heeft de Giant’s Causeway zo’n 790.000 bezoekers. De Giant’s Causeway is een rotsformatie en bestaat uit zo’n 40.000 basaltzuilen. De rotsen zijn waarschijnlijk ontstaan bij een vulkaanuitbarsting zo’n 60 miljoen jaar geleden. Het is één van de meest bezochte toeristische attractie van Noord-Ierland.

Verschillende reisbureaus bieden een unieke wandeling aan van de ruïnes van Dunseverick Castle naar de eerste werelderfgoedlocatie van Noord-Ierland, de Giant’s Causeway. Je kan wandelen door gras- of grindpaden en ondertussen genieten van een heerlijk uitzicht. Smeer je beentjes maar goed in, als je de wandeling wil maken. Wie er goed tegen kan en nooit nee zegt tegen avontuur, moet deze steden ook eens bekijken.

Wandelen op de Carrick-a-Rede touwbrug

De brug is 20 meter lang en hangt 30 meter boven de rotsen. De kabelbrug werd opgericht door zalmvissers in 1755, maar ondertussen heeft de brug een vaste waarde in de regio. Tegenwoordig is de brug ook een stuk veiliger dan vroeger, maar je hebt wel wat moed nodig om aan de overkant te geraken. Onderweg ga je wel een fantastisch uitzicht hebben op Rathlin Island, Schotland en de Causeway Coast. Haal je fototoestel of smartphone met een goede camera maar boven!

Vergeet alleen niet dat je moet terug geraken. Als je te moe bent, word je met de boot van het eiland gehaald. Als het winderig is, kan het zijn dat de brug wordt gesloten. Er is nog nooit iemand van de brug is gevallen.

Bezoek het verlaten Dunluce Castle

Het verlaten kasteel bevindt zich op een heuvel in Belfast. Na de val van de MacDonnells in 1690 raakte het kasteel in verval. Vandaag is het nog steeds een verlaten kasteel met lege, dakloze kamers. Dunluce Castle heeft een bepaalde charme die je niet in alle kastelen treft. Het is waanzinnig knap om te zien en mag je zeker niet overslaan.

Titanic Hotel en museum, helaas zonder Leonardo DiCaprio

Het hoofdkantoor van Harland & Wolf , een scheepsbouwer, is omgetoverd tot het Titanic Hotel. Het is een prachtig boetiekhotel dat een eerbetoon is aan het ‘schip van dromen’ met een chique ontwerprenovatie. Meer dan 100 kamers zijn uitgedost met comfortabele bedden, luxueus beddengoed en weelderige interieurs. De originele kenmerken van het verleden zijn perfect weerspiegelen. Als je door de gangen loopt, leren schilderijen je meer over de noodlottige reis die passagiers en bemanning toen hebben gemaakt.

Op een steenworp van het Titanic Hotel ligt het museum Titanic Belfast. Hier duik je nog meer in het verleden van de Titanic. Je treft negen interactieve galerijen en een meeslepende filmvertoning van het wrak.

Boeken, series en films

De meeste afleveringen van Game of Thrones werden gefilmd in Noord-Ierland. Hier lees je meer of Game of Thrones. En in Noord-Ierland vind je tien Game of Thrones-deuren. Eén van de deuren bevindt zich in Belfast in Cathedral Quarter.

Eens je genoeg hebt van Westeros, kan je naar het land van Narnia. Auteur Clive Staples Lewis werd geboren in Belfast in Dundela Avenue en groeide op in de stad. In de stad kan je de C.S Lewis Tour doen en ontdekken waar hij woonde en wat hem inspireerde om zo’n fantastische serie te schrijven.

Verder moet je ook bezoek brengen aan het stadhuis

Het stadhuis is een opvallende neobarokke gebouw en opende zijn deuren in 1906. Het is zonder twijfel één van de onmiskenbare bezienswaardigheden. Van maandag tot en met zondag kan je gratis rondleidingen volgen die je het luxueuze interieur met Brescia-, Carrara- en Pavonazzo-marmer en overvloedig glas-in-lood.

In een venster van het gebouw zie je een portret van koningin Victoria, terwijl een ander het wapenschild van Belfast weergeeft. In het stadhuis vind je ook een Titanic herdenkingstuin en op de begane grond van de oostelijke vleugel heb je ook een tentoonstelling over de geschiedenis van Belfast. Deze tentoonstelling gaat door in 16 kamers van het gebouw.

En ook aan het Ulster museum

Op de noordwestelijke grens van de Botanische Tuinen van Belfast vind je het Ulster Museum. Een museum dat een beetje van alles heeft. Denk maar aan kunstwerken van bekende meesters, dinosaurusskeletten en een Egyptische mummie.

Mensen die gek zijn op decoratieve artikelen kunnen een heel wat glaswerk, keramiek, textiel, kostuums, sieraden en metaalbewerking bekijken. Vanuit het verre verleden zijn er gepolijste neolithische bijlen, sieraden en de mummie van Takabuti, een edelvrouw uit Thebe tijdens de 25e dynastie van Egypte.

Je treft hier ook nog een stukje van een meteoriet, sieraden van een Spaans wrak van de Armada en de Nobelprijs voor de vrede toegekend aan Mairead Corrigan die rally’s organiseerde om te streven naar vrede en verzoening.

Het operahuis van Belfast

Ontworpen door de beroemde theaterontwerper Frank Matcham, opende het Grand Opera House in de 19de eeuw. Dit gebouw onderscheidt zichzelf van Britse theaters door de invloed van oosterse architectuur. Dat zie je bijvoorbeeld aan de koepels op de gevel.

Het theater brengt operaproducties, concerten, dansvoorstellingen, musicals, komedieshows en dramavoorstellingen. Het auditorium is rijk aan stucwerk en fresco’s en biedt plaats aan meer dan 1.060 personen. Het gebouw werd begin jaren 90 door bommen beschadigd omdat het naast het Europa Hotel ligt, het “meest gebombardeerde hotel van Europa”. Het operahuis werd in 2006 helemaal gerenoveerd.

Even ontspannen in de botanische tuin van Belfast

View this post on Instagram

Back at the game.✌?

A post shared by Jourdan McKee (@jourdanzm) on

In 1828 werd de botanische tuin opgericht als een privépark. Nadien duurde het zo’n 70 jaar vooraleer de tuin open was voor de gewone mensen.

In de botanische tuin moet je naar het Palm House. Het werd gebouwd rond de eeuwwisseling in de 19de eeuw en had één van de eerste glazen serres ter wereld. Het gebouw werd samengesteld door de Ierse ijzerstichter Richard Turner. Een ander 19de-eeuws wonder is de Tropical Ravine, die een overdekte verzonken tuin heeft met tropische fauna en paradijsvogels.

Als je in Ierland bent, kan je trouwens ook een reis maken naar Dublin. Hier lees je alles over de stad.

Veel plezier!

Gesponsorde artikelen