Citytrip getipt: een stad uit een verhaal van 1001 nachten

Citytrip getipt: een stad uit een verhaal van 1001 nachten

Als je echt nood hebt aan helemaal iets anders maar toch niet ver wil reizen, moet je een reisje boeken naar Marrakesh. Deze magische bestemming vol mooie kleuren en sfeervolle lichtjes brengt je tot rust en laat je genieten van een warme omgeving. Hieronder vind je meer details over Marrakesh en wat je kan doen, hoeveel het kost en veel meer.  

In het westen van Marokko vind je het romantische Marrakesh. Een stad die je niet alleen met je partner, maar ook met je bestie of zelfs je mama kan bezoeken. Marrakesh is een typische stad waar mensen regelmatig over spreken, delen en posten op sociale media. En telkens als je foto’s van de stad ziet voorbije komen, denk je bij jezelf “wauw!”. Maar wat houdt je eigenlijk tegen om een reis te boeken naar deze prachtige én goedkope stad?

Als we kijk op websites die goedkope vluchten calculeren, zien we vluchten naar Marrakesh voor 40 euro. Duidelijk dat deze stad nu ook een optie is voor de volgende citytrip

Wanneer gaan naar Marrakesh?

Als je lekker wil genieten van het mooie weer, maar niet wil stikken van de hitte moet je zeker de maanden juni, juli en augustus vermijden. Het kwik kan in deze maanden stijgen tot 40 graden en dan kan je overdag minder genieten van de stad. Daarnaast komt het ook voordeliger uit als je buiten de zomermaanden boekt, want juli en augustus zijn erg populaire (en dure) maanden.

Vanaf december tot maart is het een beetje frisser in deze regio naast de woestijn. Gemiddeld is het daar dan 12 graden, dus om van dat zonnetje te genieten, moet je buiten deze maanden naar Marrakesh.

Als je mooi weer wil én voordelige prijzen, kan je best Marrakesh bezoeken in april, mei, september, oktober én november.

Nu moeten we toegeven dat iedereen andere favoriete temperaturen heeft. Daarom kan je hieronder even checken welke maand ideaal is voor jou. Onthoud wel dat dit gemiddelde maximale en minimale temperaturen zijn, dus de temperaturen kunnen erboven of eronder zitten.

Holiday weather

Hoe lang in Marrakesh blijven?

In Marrakesh valt heel wat te doen, maar het is vooral het rondslenteren in de straten dat je reiservaring uniek maakt. Daarom raden wij een reisje aan van 3 of 4 dagen. Als je eventueel ook een dagtrip wil maken naar een stad in de buurt, kan je eventueel 5 dagen uitrekenen voor deze stad.

Hoeveel geld voorzien?

Als we de prijzen bekijken van de stad, lijkt het ons dat Marrakesh helemaal niet zo duur is. Per dag zou je gemiddeld, als je niet gierig bent en ook niet te veel uitgeeft, 49 euro opdoen aan accommodatie, eten en drinken, bezienswaardigheden en transport.

Nu lijkt ons dat wel heel goedkoop, vooral omdat je hotel hier wordt meegerekend, dus doen wij toch een kleine test op Booking.com. We zoeken naar een accommodatie en klikken random op 1 oktober. We zien goedkope hostels vanaf 5 euro per nacht tot fancy villa’s die je met een groep kan boeken voor 4.500 euro.

Nu zijn we toch gaan verder zoeken en een gemiddelde prijs voor een overnachting zou rond 20 euro zijn. Niet slecht want voor eten en drinken zouden we maar 10 euro kwijt zijn per dag. Dus 49 euro per dag, lijkt ons niet zo verkeerd. Maar iedereen beleeft zijn vakantie natuurlijk op een andere manier.

1001 nachten

Eigenlijk zeggen ze dat je nooit echt voorbereid bent op een reisje naar Marrakesh. Je weet dat de stad je zal betoveren, maar op zo’n magie is niemand voorbereid.

Naast de sierlijke lampjes, zie je overal kleuren en kruiden die je nog nooit hebt gezien. De geur van lekker eten en warme muntthee zorgt er ook voor dat je meteen zin hebt in meer. Bij heel wat kraampjes kan je terecht voor koekjes, hapjes en de lekkerste muntthee. Maar als dat niet je ding is, kan je ook eens leuke items inslaan zoals zachte sjalen, mooie handtassen en sandaaltjes. Pluspunt: ze zijn spotgoedkoop!

Het is vooral ’s avonds dat de stad tot leven komt. De talrijke kraampjes op Djemaa el Fna, een plein in Marrakesh, blijven open en steken de prachtigste lichtjes aan. We zeggen het, magisch!

Relaxen in een spa of ontbijten in een ‘Riad’

Eén van de redenen waarom heel wat mensen naar de stad gaan, is om te relaxen. En ze hebben gelijk ook want in de spa’s van Marrakesh kan je genieten als een koning. Daarnaast betaal je ook geen geld voor een dagje wellness met een hamam, zwembad, massages, etc.

Als je gewoon wil wandelen door de stad, dan ga je zeker plezier hebben. Hetgeen je zeker moet doen, is door smalle straatjes slenteren en binnenstappen in een Riad. Dat zijn traditionele huizen met mooie typische tegeltjes en sierlijke afwerkingen. Meestal vind je hier ook nog een prachtig zwembad op een binnenplaats. Instagrampost, check! Je hebt hier vaak ook de gelegenheid om te ontbijten, brunchen en lunchen. Gezelliger kan niet!

Instagram: Cherrielynn


Architectuur en musea

Ook de architectuur zal je verbazen in Marrakesh. Overal zie je mooie stenen en tegels. Als je gek bent op mooie gebouwen, moet je zeker langs Ben Youssef Madrasa gaan. De veertiende eeuwse school is een perfect voorbeeld van oude Marokkaanse design en architectuur. Het gebouw is goed onderhouden en doet mensen verwonderd staren. Loop rond in het gebouw waar vroeger 900 studenten les hadden en ontdek de fascinerende cultuur van de regio.

In de botanische tuinen van Marrakesh, vind je het museum van Yves Saint Laurent. De Franse modeontwerper heeft heel wat tijd doorgebracht in Marokko waardoor nu zijn werk ook wordt geëerd in deze stad. Prachtig om te zien!

In de stad vind je ook nog heel wat paleizen en oude gebouwen. Zo kan je een bezoekje brengen aan het El-Badipaleis, het Bahiapaleis, de Koutoubia-moskee en de Saaditombes. Veel te bezoeken dus!

Marokkaans eten

Ontdek tijdens je lunch, brunch of wat dan ook de Marokkaanse keuken. En als het je bevalt, kan je zelfs op verschillende plaatsen zelf enkele uurtjes een cursus volgen om Marokkaans te leren koken. Deze cursussen gaan van tajine en kruiden leren kennen tot muntthee.

De Marokkaanse keuken bestaat uit verschillende invloeden van de Berbers, de Arabieren, de Middellandse zee en Andalusië. De keuken staat vooral bekend om het gebruik van verschillende kruiden. het bekendste en meest gebruikte kruidenmengsel is ‘Ras el hanout’, een mengsel van soms meer dan 20 kruiden. Het wordt bijna overal in gebruikt en maakt alle gerechten heel lekker.

In Marrakesh moet je traditionele gerechten zeker een kans geven. Ook al heb je deze gerechten waarschijnlijk al eens gegeten, toch moet je ze ook eens uitproberen in het land van herkomst.

De bekendste zijn couscous, tajine en bastilla. Couscous en tajine ken je waarschijnlijk al. En zoals je waarschijnlijk al weet, komen deze gerechten in verschillende vormen. Je kan kiezen voor een vegetarische portie met groentjes of een portie met vlees of kip. Als je bastilla eens kans wil geven (moet je zeker doen!) kan je kiezen uit zeevruchten, kip of vlees.

Wat je ook eens moet proberen, is harira. Dat is een maaltijdsoep die in verschillende variaties komt. Elke streek heeft zowat een eigen variant dus aan jou om ze allemaal te ontdekken. Daarnaast zijn merguez en briwats, een bladerdeeghapje met vlees, heel typisch voor de Marokkaanse keuken. Heerlijk!

Waar moet je op letten?

Marokko is geen Europees land en behoort niet tot de EU en dat merk je aan enkele dingen. Zo heb je bijvoorbeeld een paspoort nodig om het land binnen te mogen. Daarnaast rekenen ze ook niet in euro, maar in Marokkaanse dirham. 1 euro is zo’n 11,1880 dirham waard.

Verkopers zijn overal een beetje lastig, ook in Marrakesh. In kleding- en souvenirwinkels kunnen ze toeristen foppen door hogere prijzen aan te bieden. Laat je dus niet vangen en vergelijk de prijzen met andere winkels.

Wat je ook altijd moet doen in Marrakesh is een lagere prijs voorstellen. Als iemand je zegt dat een tasje 50 dirham kost, zeg jij dat je er 30 dirham aan wil uitgeven tot je een lager bedrag hoort dan 50. Wedden dat de verkoper toegeeft?

Tijd voor wat magie in Marrakesh!

iStock

Gesponsorde artikelen