Citytrip Londen: dit is alles wat je zeker moet zien en doen

Citytrip Londen: dit is alles wat je zeker moet zien en doen

Londen is één van de populairste steden ter wereld voor een citytrip. Maar wat moet je zeker weten om het beste uit je verblijf te halen? Hier zijn onze tips voor een geslaagde citytrip in Londen.

Londen of Parijs? De twee steden worden wel eens tegen elkaar uitgespeeld, maar wat ons betreft is de keuze snel gemaakt. Londen biedt voor iedereen wat wils. Je kan er gaan shoppen, historische monumenten bezoeken, genieten van een musical of het bruisende uitgaansleven induiken. Tussendoor kan je even gaan uitrusten in één van de vele prachtige parken die een groene oase in het midden van de drukke stad vormen.

Wat moet je zien?

Ga je voor het eerst naar Londen? Dan is er niets mis mee om de typische toerist uit te hangen en de plekjes te bezoeken die iedereen kent. Organiseer je wel, want Londen is een enorm grote stad en de bezienswaardigheden liggen niet allemaal op wandelafstand van elkaar. Je kan de dag beginnen met een bezoek aan Buckingham Palace. Daar is er om 11 uur de wissel van de wacht, een traditie die intussen een hoog showgehalte gekregen heeft. Let wel op, want ze wisselen maar om de twee dagen. Je kan de juiste datums best even online opzoeken.

Wandel daarna via The Mall, een brede laan, naar Trafalgar Square. Daar torent een beeld van admiraal Nelson boven de stad uit. Rond hem zie je vier gigantische leeuwen, waar toeristen graag op kruipen voor een verplichte vakantiefoto (ook al mag dat eigenlijk niet). Kunstliefhebbers kunnen even door de National Gallery lopen, die voor een groot stuk gratis is.

Wanneer je achter het museum verder loopt, kom je op Leicester Square terecht, en van daar is het amper vijf minuutjes wandelen naar Piccadilly Circus. Ook dat ken je vast, want op dit drukke kruispunt staan de bekende lichtgevende reclamepanelen, die een miniatuurversie van Times Square in New York vormen. Best knap als je het contrast met de historische gebouwen ziet. Selfie time!

Istock

Shoppen

Als je daar dan toch bent, dan kan je de rest van de dag gerust in de winkelstraten doorbrengen. In Regent Street vind je de ietwat duurdere winkels. Ga zeker eens naar Hamleys, een speelgoedwinkel waar je meest fantasierijke dromen tot leven komen. De meer normale winkels vind je in Oxford Street, een straat die op termijn wel eens verkeersvrij zou kunnen worden. Shoppen in Londen is momenteel natuurlijk voordeliger, omdat het pond door de heisa rond de Brexit vrij laag staat tegenover de euro.

Natuurlijk is een bezoek aan Londen niet geslaagd zonder een foto aan de Big Ben en het prachtige Westminster Abbey dat ernaast ligt. Aan de andere kant van de Thames zie je de London Eye. Een ritje op het imposante reuzenrad is vrij duur en de wachttijden kunnen oplopen. Wandel dan liever een stukje langs de Thames en z’n vele bruggen. Zo kom je uiteindelijk aan St. Paul’s Cathedral, eveneens een prachtig monument voor de foto’s, maar erg duur als je het wil bezoeken. Binnen is de kathedraal wel heel knap, maar spaar je geld toch maar voor een andere activiteit.

Pexels

Eten en drinken

Tot slot raden we zeker de Tower Bridge aan. Van daaruit heb je ook een mooi beeld van de Tower of Londen. Die vinden we enkel voor geschiedenisfreaks de moeite om van de binnenkant te gaan bezichtigen, want het is behoorlijk duur. Londen is immers ook een bruisende stad en dat neemt eveneens een serieuze hap uit je budget. Wil je goedkoop en lekker eten, dan ga je best gewoon naar een pub. Pub food, echt? Ja hoor, de laatste jaren is de kwaliteit daarvan serieus verbeterd. En het is de beste plaats om de lokale specialiteiten te eten.

Het enige nadeel is dat pubs vroeg sluiten. Iets voor 23 uur is er de ‘last call’ en dan mag je nog één drankje bestellen. Maar om 23 uur vlieg je eruit. Dan zijn er nog wel pubs met security, waar je tot 2 uur ’s nachts van muziek en een drankje kunt genieten. Of een nachtclub die uiteraard pas in de vroege uurtjes de deuren sluit.

Pexels

Logeren

Het is een tip om misschien eens buiten het centrum naar logement te kijken. Daar liggen veel hotels waar zakenmensen verblijven, en dus zijn kamers daar in bepaalde periodes goedkoper. Bovendien ben je met de metro, de bekende Underground of Tube, vanuit alle hoeken van de stad binnen het half uur in het centrum. Wie niet op hotel wil, kan natuurlijk gebruik maken van andere opties zoals Airbnb.

Heb je alle toeristische attracties al gezien, dan blijft Londen een stad die kan fascineren. Ga bijvoorbeeld eens naar Camden of Hampstead in het noorden. Daar vind je leuke markten en kom je de kunstzinnige inwoners van de stad tegen. Ook Greenwich is erg leuk. Het lijkt een dorpje in het drukke centrum van de Britse hoofdstad. En je kent het eigenlijk al van de nulmeridiaan die er geografisch loopt (en waardoor ze in Londen een uur achter ons zitten). Neem ook eens de metro naar Stratford, waar de site van de Olympische Spelen is omgetoverd tot een schitterend park met daarnaast het grootste winkelcentrum van Europa.

Pexels

Wanneer gaan?

Londen is een stad die in elk seizoen een bezoekje waard is. In de zomer kan het er net zoals hier soms vrij warm zijn, en dan is het heerlijke vertoeven in één van de vele parken, zoals in Hyde Park, het grootste park in het centrum. Hier kan je kilometers onafgebroken wandelen, en je hoort het verkeer zelfs nog amper. In de winter is vooral december een leuke maand, want dan staat alles in het teken van Kerstmis. En geloof ons, Londen is de ultieme kerststad. De drukte moet je er dan wel bij nemen. In de maanden januari en februari zal het er dan weer iets rustiger zijn, maar verwacht nooit dat je er geen toeristen zult zien.

Reizen naar Londen doe je uiteraard het best met de Eurostar. Je stapt op in Brussel-Zuid en komt in het centrum van Londen aan. Check altijd goed de prijzen, want soms kunnen die hoog oplopen. In de beste periode moet je al voor zo’n 70 euro over en weer kunnen rijden. Met het vliegtuig kan je natuurlijk ook tot in Londen geraken, en er rijdt een metro vanuit de luchthaven Heathrow, maar dan ben je toch nog wel een tijdje onderweg. En die tijd kan je natuurlijk beter gebruiken om te shoppen. London calling? Here we come!

Weetjes nodig om mee uit te pakken? Leer hier meer over Londen!

EPA

Wil je Londen zelf eens ontdekken? Wacht dan zeker niet om een reisje te boeken!

Gesponsorde artikelen