Left Right
scrollTop top

Cocaïne party op de Russische ambassade in Argentinië: bijna 400 kg in beslag genomen in Buenos Aires


Cocaïne party op de Russische ambassade in Argentinië: bijna 400 kg in beslag genomen in Buenos Aires

Neem een corrupte agent, een aantal ondankbare diplomaten, honderden kilo’s meel en cocaïne, en je hebt de ingrediënten van het ongelooflijke onderzoek dat sinds 2016 werd gevoerd binnen de Russische ambassade in Argentinië. Het bracht het drugsvervoer binnen de diplomatieke instelling aan het licht.

Na meer dan een jaar onderzoek en samenwerking feliciteren Rusland en Argentinië elkaar: ze hebben bijna 400 kg cocaïne in beslag genomen en zijn erin geslaagd om een aantal pionnen in de cocaïnehandel te stoppen. De drugs vertrokken in Zuid-Amerika met als eindbestemming Oost-Europa. Al is het netwerk nog lang niet opgerold, toch zijn deze onthullingen van groot belang.

In 2016 nam de Russische ambassadeur in Argentinië, Viktor Koronelli, contact op met de lokale autoriteiten om te melden dat smokkelaars zestien zakken cocaïne probeerden te versturen vanuit de Russische ambassade in Buenos Aires. “Dit is een groep dealers die de diplomatieke koerier van de Russische ambassade probeert te gebruiken om drugs naar Europa te verzenden”, zei de Argentijnse minister van Binnenlandse Zaken, Patricia Bullrich.

Vervangen door meel

In een poging om erachter te komen wie aan het hoofd van de drugshandel stond, besloten de Argentijnse politie en Rusland samen te werken. Ze vervingen 385 kilo cocaïne door meel. “De cocaïne is vervangen door meel. Er zijn ook tags in geplaatst om de transactie te kunnen volgen en de organisatie te ontmantelen”, verduidelijkt Patricia Bullrich.

Twitter

In de maanden daarna probeerden de drugshandelaren verschillende keren de lading naar Europa te verzenden. Sommige leden van het netwerk, die op de ambassade werkten, probeerden de lading coke in handen te krijgen.

50 miljoen euro

Op 12 december 2017 vertrok het diplomatieke vliegtuig naar Moskou. “De bewaking van de zestien pakketten pakte zes mensen op in verband met drugshandel”, zegt Reuters. Onder hen was een Argentijnse politieman, een Rus met de Argentijnse nationaliteit. Andere betrokkenen zijn in Rusland gearresteerd, maar het brein achter de hele operatie is nog steeds op de vlucht.

De coke had een heel hoge zuiverheidsgraad en een straatwaarde van 50 miljoen euro.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539