Left Right
scrollTop top

Confessions to dEUS nu wereldwijd te zien


Geschreven met input van Pricewise

Goed nieuws voor fans van dEUS, misschien wel de meest invloedrijke band die België ooit voortbracht: de film Confessions to dEUS is wereldwijd te zien. Deze werd gemaakt naar aanleiding van de 20ste verjaardag van succesalbum The Ideal Crash. De titel verwijst naar het gegeven dat fans hun eigen dEUS-ervaringen opbiechten tijdens de documentaire/concertfilm, geregisseerd door Fleur Boonman. 

Kleine lettertjes

The Ideal Crash kwam uit in 1999, in de tijd waarin het downloaden van muziek zo’n beetje begon. De mobiele telefoon was nog niet het platte apparaat met 5G zoals we hem nu kennen. Het zou dus nog even duren totdat we met onze iPhone of samsung s20 hele albums konden beluisteren, onderwijl op internet speurend naar de songteksten. Dus duwden fans de cd in de speler en stelden de ogen scherp op de piepkleine lettertjes in het bijgeleverde boekje. De plaat verkocht goed en ontving lovende kritieken. 

Beavis and Butt-head

Bekende muzikanten als Gary Lightbody (Snow Patrol) en Brian Molko (Placebo) zouden in een Belpop-aflevering aangeven sterk door de band beïnvloed te zijn. In diezelfde uitzending zat ook een fragment van MTV-helden Beavis and Butt-head, die hoogstpersoonlijk hun commentaar gaven op muziek van dEUS. Het vioolgeluid van Klaas Janzoons werd door het duo omschreven als ‘smoke alarm’. “Als je door Beavis and Butt-head besproken wordt, heb je wel wat bereikt”, stelde frontman Tom Barman lachend vast. dEUS behoorde in de jaren ’90, ook door doorbraakalbum Worst Case Scenario, tot de grote namen op de festivalposters wereldwijd. 

Everybody’s weird

Het jubileum van The Ideal Crash was aanleiding tot de documentaire/concertfilm Confessions to dEUS. Bij elk concert dat gefilmd werd, was een biechtstoel aanwezig waarin fans hun verhaal mochten doen over de 20 jaar nadat de plaat uitkwam. Het album opent met Put the freaks up front, bevat een nummer met de titel Everybody’s weird en kent publieksfavorieten in Magdalena, Sister Dew en The Magic Hour. Stuk voor stuk liedteksten met uiteenlopende thema’s waar fans zich in verdiepen, zo is gebleken. De biechtstoel toont fans van hun kwetsbare kant: fans vertellen hun verhalen over de band in relatie tot hun eigen leven. Spijt, melancholie, angst, liefde, idealen, het komt allemaal voorbij. 

Wereldwijd beschikbaar

Nu heeft de band aangekondigd dat de film wereldwijd beschikbaar is, en wel via deze link. Een welkom bericht, want de fanschare van de band beperkt zich niet tot louter Nederland en België. Hoewel een nieuw album vorig jaar al werd aangekondigd, laat dat vooralsnog op zich wachten.