2,3 miljoen Belgen hebben de app Coronalert al op hun telefoon staan en er werden al 131.000 tests in ingegeven. 22.000 daarvan waren positief. Dat zei contacttracingverantwoordelijke Karin Moykens vrijdag op de persconferentie van Sciensano.
Moykens deed daarbij de oproep aan iedereen om alle contacten waarheidsgetrouw door te geven en bij symptomen meteen de huisarts te verwittigen.
Er werken nu in België 1.700 personen in de callcenters en 300 medewerkers worden ingezet voor huisbezoeken als mensen hun telefoon niet opnemen. Ze verwerken meer dan 4.500 succesvolle oproepen per dag en bereiken daarmee 92 procent van de mensen met een positief testresultaat en ook 92 procent van de hoogrisicocontacten. Een persoon die positief test, geeft gemiddeld 2,2 contacten door. Dagelijks worden ruim 1.500 quarantaine-attesten verstuurd.
‘Er gaat kostbare tijd verloren’
Daaruit besluit Moykens dat het systeem werkt, maar dat kan volgens haar alleen maar zo goed blijven gaan als iedereen zijn contacten blijft doorgeven. “Ik herhaal mijn oproep om ook uw nauwe contacten door te geven als je gecontacteerd wordt door ons, zodat ook zij zich kunnen laten testen. En neem ook bij de minste symptomen contact op met uw huisarts. Nu gaat nog te vaak kostbare tijd verloren”, klonk het.
Coronalert werd sinds de lancering op 30 september 2,3 miljoen keer gedownload. Dat betekent dat 21 procent van de Belgen de app tenminste ooit heeft gehad. Met de app kan je, als je besmet raakt, makkelijk mensen verwittigen dat ze een hoogrisicocontact hebben gehad en kan je zelf ook zien wanneer je contact had met een coronapatiënt.
131.000 testen kwamen al in de app terecht, 22.000 daarvan was positief. 11.000 mensen verwittigden hun contacten via de app.