‘Coronalert’-app heeft al 1 miljoen downloads

De veelbesproken corona-contacttracing-app Coronalert is intussen al meer dan 1 miljoen keer gedownload.

De app Coronalert, die u moet laten weten of u in contact bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus, heeft al 1 miljoen gebruikers. Dat is een serieuze mijlpaal, want dat is 15 procent van de actieve bevolking.

15 procent is de minimumstandaard die de meeste wetenschappers aanhoudend om de app ook efficiënt te laten zijn. Het is dus een minimumdrempel: elke download die erbij komt maakt het net almaar fijnmaziger.

“Deze app is één van de instrumenten die worden ingezet in de strijd tegen Covid-19, nodig daarom vrienden en familie uit om Coronalert ook te downloaden”, zegt het Interfederaal Comité voor Testing & Tracing (IFC) aan persagentschap Belga.

Gisteren tikte de teller van Coronalert 930.000 downloads aan.  Dat dat er vandaag een miljoen zijn, is een mooie stap vooruit. De app is slechts twee weken geleden gelanceerd. Toch zijn er voorbeelden uit andere landen waar het nog sneller gaat. In Ierland downloadden 1 miljoen mensen de app op 48 uur.

“De app downloaden als u kan”

‘”We zijn tevreden dat zoveel mensen Coronalert al gedownload hebben. Uiteraard mag het altijd meer zijn”, reageert Karine Moykens, voorzitter van het IFC. “Ik wil iedereen nadrukkelijk bedanken die de app al heeft gedownload en ook gebruikt. Ik doe een oproep naar de rest van de Belgische bevolking om de app te downloaden. Pas als voldoende mensen de app downloaden en gebruiken, zal de werking van de app een meerwaarde betekenen in de strijd tegen Covid-19.”

Natuurlijk kan niet iedereen de app downloaden. Het is dan ook een hulpmiddel, geen volledige coronabestrijding. Smartphones van 5 jaar oud of ouder zullen de app niet kunnen draaien. Bovendien heeft niet iedereen een smartphone.

Ook in Nederland is de corona-app intussen door voldoende mensen gedownload om een impact te hebben. Dat zal nodig zijn: ook bij onze noorderburen stijgen de besmettingen aan een afschrikwekkend tempo.

Meer
Lees meer...