Geschreven met input van Engelbert Strauss.
Sommige sectoren zagen door de coronamaatregelen hun inkomsten helemaal verdampen, maar andere sectoren deden vorig jaar dan weer gouden zaakjes. Het gaat daarbij niet alleen om de coronamiljonairs die mondmaskers en vaccins verkopen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan doe-het-zelfzaken die profiteren van de vele klussers die tijdens de coronaperiode hun kans zagen om aan hun huis of tuin te werken.
Bedrijven zoals Gamma en Hornbach spraken eerder al van een omzetstijging van maar liefst 20 procent. Vooral de online verkopen stegen opmerkelijk. Hetzelfde horen we ook bij bedrijven die nauw met de doe-het-zelfsector verweven zijn. Neem bijvoorbeeld Engelbert Strauss, een Duits bedrijf dat ook in België beschermende werkkleding verkoopt. Voor het bedrijf gaat het allemaal heel hard. In 2013 breidde het nog uit naar België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk en in september vorig jaar opende het zelfs een nieuw distributiecentrum van 94.000 vierkante meter voor de distributie van onder meer hippe bedrijfskleding, werkschoenen en werkkleding van Engelbert Strauss. De coronapandemie zette geen rem op hun groei of ambities.
Ondanks de goede resultaten is de sector terughoudend in hun euforie. Na het verdwijnen van de steunmaatregelen zal er volgens hen een economische kater achterblijven, zullen mensen hun jobs verliezen en zal er financieel minder te besteden zijn. Ze vrezen ook dat de huizenmarkt klappen zal krijgen, wat automatisch gevolgen heeft voor de verkoop van verf, werkkleding, gordijnen enzovoort.
Opmerkelijke stijging van ongevallen bij doe-het-zelvers
Samen met de omzetstijging van bouwmarkten en leveranciers van werkkleding, zoals werkschoenen en werkbroeken, ging er ook vaker iets mis. Bij het Antigifcentrum en de FOD Volksgezondheid werden dan ook duidelijk meer ongevallen vastgesteld.
Bij het Antigifcentrum gaat het zelfs om een recordaantal oproepen in 2020. Zeker het aantal ongevallen met bleekwater – het is niet duidelijk of Donald Trump daar iets mee te maken heeft – is opmerkelijk. Daarnaast gaat het echter ook om ernstige ongevallen met onder meer white spirit, lijmverwijderaars, ontstoppers en zoutzuur. Het Antigifcentrum roept dan ook op om altijd goed het etiket te lezen, na te gaan welke beschermende werkkleding noodzakelijk is en om chemische huishoudproducten steeds buiten het bereik van kinderen te houden.
De juiste werkkleding blijft belangrijk
De cijfers tonen aan dat ook doe-het-zelvers aandacht moeten hebben voor veilige werkmethoden en het dragen van de juiste werkkleding. De keuze is echter niet eenvoudig. Zo kunnen in de tuin werkbroek en handschoenen volstaan, maar gelden er andere eisen als je met chemische middelen werkt.
Welke werkkleding is geschikt voor een verbouwing? Over het algemeen is een fijne werkbroek met voldoende zakken ideaal. Een goede overall, een werkriem en een werkjas mogen niet ontbreken. En ook met goede werkschoenen bouw je extra veiligheid in. Wanneer er echter met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, gelden er volledig andere eisen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een veiligheidsbril, maar ook om ademhalingsbeschermingsmiddelen, handschoenen die ook de polsen beschermen enzovoort.
Wanneer moet je nu werkschoenen dragen? Eigenlijk zijn werkschoenen altijd aanbevolen, al was het maar omdat ze extra grip bieden. Het is echter vooral belangrijk dat je de juiste werkschoenen draagt. Dat wil zeggen dat ze de juiste veiligheidsklasse moeten hebben. Voor eenvoudige klusjes kan dat bijvoorbeeld de veiligheidsklasse 0B zijn, wat eigenlijk gewoon antislipeigenschappen garandeert. Bij het werken met chemische producten is een betere bescherming noodzakelijk. Daarvoor bestaan er zelfs speciale ESD-werkschoenen die de kans op een ontlading verkleinen. Lees altijd het etiket om na te gaan welke persoonlijke beschermingsmiddelen al dan niet noodzakelijk zijn.