Left Right
scrollTop top

Nieuw onderzoek: coronabesmetting op meer dan 1 meter mogelijk bij fretten


coronabesmetting meer dan 1 meter fretten
© Pixabay

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben kunnen aantonen dat het coronavirus over een afstand van meer dan één meter besmettelijk is bij fretten. De wetenschappers willen echter nog niet met zekerheid zeggen of het coronavirus zich verspreidt via aerosolen, zeer kleine druppeltjes water in lucht.

Pixabay

Voor het onderzoek onder leiding van moleculair viroloog Sander Herfst werden vier fretten opzettelijk besmet met het coronavirus. De geïnfecteerde dieren werden via een buizensysteem verbonden met vier andere fretten. Uiteindelijk raakten twee van die andere fretten ook besmet met het coronavirus.

De virusdeeltjes van de geïnfecteerde fretten konden in het buizensysteem met een opwaartse luchtstroom via verschillende routes bij de vier andere fretten terechtkomen. 
Die routes waren 73 tot 163 centimeter lang, maar volgens de basisbeginselen van de luchtstroom legden de deeltjes altijd meer dan 1 meter af voor ze bij de andere fretten terecht kwamen.

(Eind deze week waarschijnlijk opnieuw strengere coronaregels: dit staat op de agenda.)

Aerosolen

De wetenschappers hoopten dat grote virusdeeltjes, de zogenaamde druppels, het einde van het buizensysteem niet zouden halen. Zo zouden ze kunnen aantonen dat kleine virusdeeltjes, aerosolen, het coronavirus over een afstand van meer dan 1 meter kunnen overdragen. Toch troffen de Rotterdamse onderzoekers grotere virusdeeltjes aan in de kooitjes van de niet-besmette fretten. Vermoedelijk kwam dat door de sterke luchtstroom.

Over de hele wereld vermoeden wetenschappers dat aerosolen bij grote evenementen, zoals kerkdiensten en optredens, een belangrijke rol gespeeld hebben bij de verspreiding van het coronavirus. Er bestaat echter nog altijd geen onweerlegbaar bewijs voor coronaverspreiding via aerosolen.

(9.000 besmettingen per dag, 3.000 patiënten in ziekenhuis.)

“Voorzichtig”

Pixabay

“Onze data laten zien dat het coronavirus infectieus blijft door de lucht over meer dan 1 meter afstand”, stellen de onderzoekers in het conclusie. “Maar de data moet voorzichtig worden geïnterpreteerd, er kunnen geen conclusies worden getrokken over het belang van besmetting van het coronavirus via de lucht bij mensen.”

De onderzoekers pasten hetzelfde experiment ook toe bij het Sars-virus en het griepvirus. Bij die studies raakten alle vier de ontvangende fretten besmet met het virus.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938