Left Right
scrollTop top

Coronacijfers: gemiddeld aantal nieuwe besmettingen in week tijd verdubbeld


Mondmasker
© Isopix

De cijfers in verband met het coronavirus in ons land, nemen opnieuw fors toe. Het is al de vijftiende dag op rij dat het gemiddelde aantal besmettingen stijgt. Zo blijkt uit de meest recente update van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Tijdens de laatste periode van zeven dagen (13 tot en met 19 juli) werden er dagelijks gemiddeld 192,7 nieuwe besmettingen vastgesteld met het coronavirus. Het gaat daarbij bijna om een verdubbeling vergeleken bij de voorgaande periode van zeven dagen. Toen stond dat gemiddelde nog op 101 nieuwe besmettingen per dag. Het totale aantal besmettingen met het coronavirus in ons land staat nu op 64.627.

Maandag 370 besmettingen

Ook in de laatste dagcijfers is de stijging in het aantal besmettingen duidelijk te merken. Zo werden er maandag maar liefst 370 besmettingen in gemeld op één dag tijd. Dat cijfer is nog niet definitief en kan dus mogelijk nog verder stijgen.

Het laatst bekende definitieve dagcijfer dateert van zondag 19 juli en bedraagt 67 nieuwe besmettingen. Op 18 juli ging het om 121 nieuwe gevallen en op vrijdag 17 juli waren het er 271. Hieruit blijkt duidelijk het zogenaamde weekendeffect en wordt dus ook duidelijk waarom Sciensano nu gebruikmaakt van weekgemiddelden om de impact van dit weekendeffect te minimaliseren.

Ziekenhuisopnames

Ook bij het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is een stijging te merken. Dat cijfer staat nu op gemiddeld 13,4 per dag. In totaal werden er in ons land nu 18.021 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Op dit moment liggen er 191 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 41 op intensieve zorgen.

Het reproductiecijfer staat op dit moment ook weer op 1,1, wat betekent dat één persoon gemiddeld 1,1 persoon besmet. Zolang dit cijfer hoger is dan 1, zal het aantal besmettingen in ons land dus blijven stijgen.

Het gemiddelde aantal overlijdens is ook gestegen van 2,2 naar 2,6, goed voor een stijging van 38 procent. In totaal zijn er in ons land nu 9.808 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Nationale veiligheidsraad

Vandaag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Daar zullen verschillende zaken besproken worden die een nieuwe verstrenging zullen inhouden van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Aanvankelijk stonden er vandaag extra versoepelingen op de planning, die zouden ingaan vanaf 1 augustus, maar door de recente stijgingen in het aantal besmettingen, zal het gaan om verstrengingen.

Na het overlegcomité eerder deze week liet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) al weten dat er waarschijnlijk een uitbreiding komt van de plaatsen waar het dragen van een mondmasker verplicht is. Daarnaast zou ook een verkleining van de sociale bubbel naar 10 personen op tafel liggen. Er zullen ook draaiboeken opgesteld worden voor lokale besturen. Die kunnen gebruikt worden om snel in te grijpen bij lokale besmettingshaarden


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update