Een ethische commissie van artsen en filosofen heeft zich over de vraag gebogen wat er moet gebeuren als er meer Covid-19-patiënten zouden zijn dan ziekenhuisbedden. De ethische aanbevelingen circuleren nu in alle ziekenhuizen in het land.
In totaal werden er al 496 Belgische coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ook bij het aantal opnames op de afdeling intensieve zorgen was er sprake van een verdubbeling. Wellicht zal dat aantal de komende dagen (en misschien zelfs weken) exponentieel stijgen. Experts schatten dat tegen dinsdag 24 maart zo’n 4.000 mensen in de Belgische ziekenhuizen zullen liggen, van wie zo’n 800 op intensieve zorgen. Dat meldt de VRT. De Belgische maximumcapaciteit voor de afdeling intensieve zorgen is 1.900 bedden.
Onder meer in Leuven en Aalst werden hotelkamers al preventief ingericht als ziekenhuiskamers en over het hele land werden er aanpassingen gedaan aan de ziekenhuizen. Operaties en niet-dringende behandelingen zullen alvast worden uitgesteld en patiënten zullen een stuk vroeger naar huis gestuurd worden dan normaal. Maar de prangende vraag blijft wat artsen moeten doen als er meer patiënten zouden zijn dan ziekenhuisbedden.
Overlevingskans
De ethische commissie heeft al nagedacht over een worstcasescenario waarin er meer patiënten zouden zijn dan bedden. “We zijn er nog lang niet, maar moeten er toch over nadenken”, zei professor infectieziekten Erika Vlieghe (UZA) gisteren in het praatprogramma De Afspraak. “Al hopen we dat we deze tekst nooit zullen moeten gebruiken.”
Als niet iedereen tegelijkertijd kan geholpen worden, moeten artsen eerst de overlevingskans van de patiënt inschatten. “Als iemand een goede kans heeft om te overleven zal die patiënt voorrang krijgen op wie een lagere kans heeft”, zei UZ Leuven-arts en commissievoorzitter Martin Hiele vanmorgen op Radio 1. “Maar dat is natuurlijk niet zo eenvoudig als het lijkt, want je weet natuurlijk niet precies wat iemands kansen zijn. Daar zit veel ruis op, een grote foutenmarge. Maar leeftijd zal inderdaad een belangrijke parameter zijn om overlevingskansen te bepalen.”
Leeftijd
Wanneer iemand van 38 dezelfde overlevingskansen heeft als iemand van 78 zal de 38-jarige voorrang krijgen om gered te worden. De commissie spreekt van het fair innings principe. “Wat vinden we als samenleving het belangrijkste? Het aantal mensenlevens dat we redden of het aantal levensjaren?”, zegt dokter Hiele.
Weinig kans op overleven, weg van beademingstoestel
In noodsituaties is het ook niet zo dat als je als één van de eerste coronapatiënten op intensieve zorgen terechtkomt, je er sowieso mag blijven liggen. “Het is niet omdat je vandaag aan een beademingstoestel ligt, dat je daar sowieso mag blijven aanliggen”, zegt commissievoorzitter Hiele. “Als we zien dat je overlevingskansen zienderogen achteruit gaan, zullen er pijnlijke beslissingen moeten worden genomen.”
De experten van de ethische commissie raden dokters aan om zo’n beslissingen altijd in teamverband te nemen.