Coronavirus: kaap van 11.000 doden overschreden, bijna evenveel ziekenhuispatiënten als tijdens eerste piek

Ons land heeft de trieste kaap van 11.000 doden door de coronacrisis overschreden. Het totaal staat nu op 11.038. Elke dag komen daar gemiddeld 49 doden bij. Bovendien overleden eerder deze week voor het eerst sinds april opnieuw meer dan 100 mensen aan Covid-19 op één dag tijd. Ook de andere parameters blijven stijgen. Zo lagen gisteren bijna even veel coronapatiënten in het ziekenhuis als tijdens de piek van eerder dit jaar.

In totaal liggen nu al meer dan 5.500 coronapaitënten in de Belgische ziekenhuizen. 5.554 om precies te zijn. Dat cijfer komt akelig dicht bij het recordaantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat dateert van 6 april, en bedraagt 5.759 patiënten.

Meer dan 900 op intensieve zorgen

Van die 5.554 coronapatiënten in het ziekenhuis, liggen er 911 op afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 102 meer dan gisteren. Ook daar schuiven we langzaam richting het recordaantal. Op 8 april lagen maar liefst 1.285 coronapatiënten op intensieve zorgen.

Elke dag komen er gemiddeld 547 coronapatiënten bij in de ziekenhuizen. Dat zijn cijfers van vorige week, dus van tussen 21 en 27 oktober. Da’s een stijging van 85 procent in vergelijking met de week ervoor, toen dagelijks gemiddeld 295 mensen met Covid-19 werden opgenomen.

Gemiddeld 13.858 besmettingen

Volgens de meest recente cijfers van Sciensano komen er elke dag gemiddeld 13.858 nieuwe coronabesmettingen bij. Dat is het gemiddelde van de week van 18 tot 24 oktober. Het is wel belangrijk om te weten dat vanaf 21 oktober de teststrategie in België is veranderd.

In plaats van iedereen, worden nu enkel nog mensen getest die een zogenaamd hoogrisicocontact hebben gehad of terugkeren uit een zogenaamde rode zone én symptomen hebben. Wie geen of milde symptomen heeft, moet tien dagen in quarantaine. 

347.289 besmettingen

In totaal raakten nu al 347.289 Belgen besmet met het virus, sinds het begin van de uitbraak van de crisis in ons land. Dat zijn er 13.571 meer dan gisteren. Het gaat bij dat cijfer wel niet om het aantal besmettingen op één dag, maar om het aantal meldingen van besmettingen op verschillende dagen, die gisteren zijn binnengekomen bij Sciensano.

Dat de cijfers zorgwekkend zijn, beseffen de Belgische politici ook. Na in Wallonië en Brussel, zijn nu ook de maatregelen in Vlaanderen strenger geworden. Een overzicht van die nieuwe, strengere maatregelen vind je hier.

Meer
Lees meer...