Er zijn de afgelopen 24 uur 111 mensen gestorven aan het coronavirus in ons land. Het is een maand geleden dat het aantal overlijdens zo laag lag. Van hen stierven 51 mensen in de ziekenhuizen en 60 in de woonzorgcentra. De Belgische dodentol ligt nu op 7.594. Er worden momenteel tussen de 15.000 en 20.000 testen per dag uitgevoerd in ons land.
Sinds gisteren werden 178 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen en mochten 293 mensen het ziekenhuis verlaten. Van de 3.609 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen er 769 op intensieve zorgen. Dat is een daling van 28 tegenover gisteren. Van hen moeten 517 mensen kunstmatig beademd worden. Dat zijn er 17 minder dan de dag ervoor. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum.
(Gisteren kreeg fase 1A van de afbouw van de coronamaatregelen officieel groen licht.)
Ingenomen aantal ziekenhuisbedden
Voor woensdag was er sprake van 4.050 ingenomen ziekenhuisbedden. “Dat leek om een plotse stijging in het totaal aantal ingenomen bedden te gaan, maar we hebben dit gecorrigeerd in het rapport van gisteren”, stelt viroloog Steven Van Gucht.
De teststrategie van de ziekenhuizen werd echter bijgesteld, waardoor het aantal ingenomen ziekenhuisbedden nu lager ligt. “Momenteel is het zo dat elke patiënt die binnenkomt kan getest worden voor Covid-19, ook als dat iemand is die binnenkomt voor een gebroken been”, zegt Van Gucht. “Sommige van die patiënten testen positief, en die komen dan terecht in de Covid-19 vleugel van het ziekenhuis en werden dan bij de patiënten bijgeteld.”
In de nieuwe telmethode wordt er enkele rekening gehouden met het aantal patiënten die in het ziekenhuis liggen en positief getest hebben op het coronavirus. Daarom werd het cijfer van woensdag naar 3.733 gecorrigeerd. 317 patiënten werden uit de telling gehaald.
(Jambon voert de forcing, met de nodige politieke risico’s: Vlaams lot mee in federale handen.)
Versoepeling van maatregelen
Om de exitstrategie te bepalen, hechten de regering en de GEES-groep veel belang aan het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorgen. “Het probleem is dat intensieve zorg een vrij lage indicator is”, stelt Van Gucht nu. “Mensen komen pas na een tweetal weken binnen in het ziekenhuis. We hebben ook nood aan indicatoren die vroegere alarmsignalen kunnen geven.”
Het Nationaal Crisiscentrum zal daarom twee extra indicatoren volgen: het aantal consultaties bij huisartsen voor griepachtige klachten en het aantal afwezigen door ziekte op het werk.
Weekendeffect
Crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens waarschuwt nog voor een weekendeffect: “Deze periode van het jaar is een periode met veel sociale en familiale tradities. Door de huidige coronamaatregelen zullen de komende dagen anders verlopen dan de mensen gewoon zijn.”
Stevens zegt opnieuw dat bijeenkosmten nog niet mogelijk zijn, zowel op het openbare terrein als privé: “Zoek dit weekend dan ook leuke alternatieven om het weekend door te brengen. De pandemie kent jammer genoeg geen weekend.”
Stevens wijst er opnieuw op dat duizenden mensen zich inspannen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan: “We denken hierbij in de eerste plaats aan de mensen in de zorg, maar ook aan de verschillende hulpdiensten van de gouverneurs, de gemeenten, het telefonisch informatienummer. Onze oprechte dank voor de inzet en het engagement van al deze mensen.”