Coronacrisis: fase 1A van afbouw maatregelen krijgt officieel groen licht

Premier Sophie Wilmès (MR) laat toe dat de coronamaatregelen vanaf 4 mei lichtjes versoepeld worden. Dat beslist ze op basis van de evolutie van de cijfers van de coronacrisis in ons land. Concreet betekent dit dat fase 1A van het afbouwplan van de coronamaatregelen van start gaat, zoals dat gepland was.

De premier, de Kern en de minister-presidenten van de Gemeenschappen en de Gewesten zitten momenteel samen met de experts van GEES. We weten nu dus dat fase 1A hoe dan ook van start gaat op 4 mei.

Dit verandert op 4 mei:

  • Mond- en neusbedekking wordt verplicht op het openbaar vervoer.
  • Niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden, verplaatsingen naar de winkel, de bakker en de dokter blijven toegelaten.
  • Je mag in open lucht sporten met maximum twee andere personen die niet in hetzelfde pand als jij wonen. Social distancing moet ook bij het sporten gerespecteerd worden.
  • Alle bedrijven mogen hun activiteiten hervatten, maar telewerk moet de norm blijven. Op de werkvloer moeten de regels rond social distancing gerespecteerd worden.
  • Alle winkels die gesloten waren, blijven gesloten. Wel mogen winkels die stoffen en garen verkopen open, omdat ze kunnen helpen met het maken van mondmaskers.
  • Cafés, restaurants en dancings blijven gesloten.
  • In deze fase verandert er niets aan de maatregelen met betrekking tot het onderwijs.

Testen op symptomen

EPA

Vanaf 4 mei kan iedereen die symptomen vertoont ook getest worden op het coronavirus, ook mensen die niet in ziekenhuizen of woonzorgcentra verblijven. Dat is beslist op de interministeriële conferentie van de ministers van Volksgezondheid. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten. Vanaf volgende week mogen huisartsen en triagecentra testen afnemen bij symptomen die gelijkaardig zijn aan die van een virale infectie.

11 mei

Vanaf 11 mei zouden alle winkels opnieuw open mogen onder bepaalde voorwaarden. Wat die voorwaarden precies zijn, wordt tijdens de komende week gecommuniceerd. Contactberoepen, zoals kappers, mogen nog niet open op 11 mei. Deze versoepeling wordt enkel doorgevoerd indien de evolutie van de pandemie dat toelaat.

Meer
Lees meer...