Beslissing Veiligheidsraad: bedrijven open vanaf 4 mei, alle winkels vanaf 11 mei

De Nationale Veiligheidsraad kondigt een versoepeling van de coronamaatregelen in mei aan. De Veiligheidsraad volgt grotendeels het advies van de Groep Experts belast met de Exitstrategie (GEES). De versoepeling van de maatregelen zal in drie fases verlopen. Er kan echter nooit uitgesloten worden dat er stappen terug gezet moeten worden bij nieuwe opflakkeringen het coronavirus. Dit heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist:

“We komen uit 7 weken van enorme opofferingen, op menselijk, sociaal en economisch vlak”, zegt premier Sophie Wilmès (MR) op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. “Het is nu tijd om naar de toekomst te kijken. De verspreiding van het virus kon worden afgeremd, maar het is nog niet verdwenen. Over het geheel genomen zijn we erin geslaagd om een oververzadiging van de ziekenhuizen te voorkomen. Afbouw kan alleen worden overwogen als deze algemene neerwaartse trend in de komende week wordt bevestigd.

Wilmès wijst erop dat er achter de cijfers van de coronadoden échte mensen zitten die geleden hebben of gestorven zijn. Ze stelt ook dat er bij het versoepelen van de maatregelen naar een evenwicht gezocht werd tussen gezondheid, het welzijn, de economie en het onderwijs.

“We hebben onze gewoonten fundamenteel aangepast, en we zullen dat blijven moeten doen. We hebben een lange periode van transitie voor de boeg, die ons in staat zal stellen onze fundamentele vrijheden en een vorm van normaliteit terug te herwinnen. Deze visie op de nabije toekomst moet ons aanmoedigen door te gaan met onze inspanningen. Want ze lonen, ze zijn niet voor niets. Om te slagen, rekenen we op u. Op uw verantwoordelijkheidsgevoel en uw gezond verstand. We zullen sterker uit deze periode komen. Zorg goed voor uzelf en de anderen.”

4 mei

Vanaf 4 mei wordt het dragen van een een mondmasker op het openbaar vervoer verplicht voor iedereen boven de 12 jaar.  Ook zegt Wilmès dat elke burger een mondmasker ontvangt van de overheid, maar de chirurgische mondmaskers worden enkel verdeeld onder personeel uit de zorgsector. De overheid zal ook per persoon 2 filters verdelen om te integreren in de mondmaskers die mensen al hebben.

De overheid raadt iedereen aan om je te verplaatsen met de auto, de fiets of te voet en zo plaats te maken voor wie het openbaar vervoer echt nodig heeft. Ook wordt aangeraden om de piekuren te vermijden, tenzij dat noodzakelijk is.

Alle ondernemingen, ook die uit niet-essentiële sectoren, mogen opnieuw opstarten zolang ze de social distancing-principes kunnen respecteren. Telewerk blijft de norm.

11 mei

Vanaf 11 mei mogen alle winkels opnieuw open onder bepaalde voorwaarden. Wat die voorwaarden precies zijn, wordt tijdens de komende week gecommuniceerd. Contactberoepen, zoals kappers, mogen nog niet open op 11 mei.

Fysieke activiteit in de buitenlucht mag vanaf 11 mei met maximaal 2 andere personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen. Ook andere sportieve activiteiten in de buitenlucht zullen vanaf 11 mei mogen zonder contact en met fysieke afstand. Het gaat dan bijvoorbeeld over tennis, vissen of atletiek.

18 mei

Op 18 mei gaat er een volgende fase in van de versoepeling van de coronamaatregelen. De Veiligheidsraad zal later communiceren over de concrete maatregelen.

Of privébijeenkomsten thuis vanaf 18 mei toegestaan worden, wordt nog bestudeerd. Niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden.

De kappers zouden dan opnieuw open mogen. Ook worden daguitstappen naar de Kust en de Ardennen mogelijk.

Ook wordt op 18 mei het onderwijs gedeeltelijk opnieuw opgestart, in beperkte mate zelfs al op 15 mei. Er zal les gegeven worden in kleinere groepen dan normaal.

Restaurants en cafés

Ten vroegste op 8 juni zouden de restaurants geleidelijk opnieuw kunnen opengaan. Pas later zou dat het geval kunnen zijn voor de cafés. Er zouden strikte voorwaarden ingevoerd worden qua afstand houden.

Meer
Lees meer...