Coronavirus update: iets meer overlijdens, bezorgheid over mysterieuze kinderziekte

De afgelopen 24 uur zijn in ons land 170 nieuwe doden gevallen door het coronavirus. 69 van hen stierven in de ziekenhuizen, 98 in de woonzorgcentra. Daarnaast zijn 174 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 51 meer dan gisteren. Momenteel liggen 4.050 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 84 meer dan gisteren.

Er liggen momenteel minder mensen op de afdelingen intensieve zorgen dan gisteren. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum. Voor het eerst in lange tijd ligt dat cijfer onder de 800. Van de 797 patiënten op intensieve zorgen moeten er 534 kunstmatig beademd worden, een daling met 32. Tegen zondag zullen alle bewoners van de rusthuizen in Wallonië volledig getest zijn.

Ongewone begrafenissen

EPA

“Iedereen kijkt uit naar de graduele versoepeling van de maatregelen, we willen allemaal deze vreemde periode zo snel mogelijk achter ons kunnen laten”, zei crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “Het is ook tijd om stil te staan bij de menselijke tragedie die het virus heeft veroorzaakt. Ondanks onze solidaire inspanningen hebben veel families afscheid moeten nemen van een dierbare.”

“De getroffen families en vrienden moeten in zeer moeilijke omstandigheden afscheid nemen. Een begrafenisplechtigheid is normaal een moment van verbondenheid. Doordat die in zeer beperkte kring moeten verlopen, maakt dat het afscheid nog moeilijker.”

Stevens ging uitgebreid in op rouwen in deze tijden: “In deze omstandigheden kan het helpen om tijd en ruimte te maken om samen te rouwen. Je kan een plaats kiezen in huis of in de tuin waar je de overleden persoon kan herdenken. Neem ook tijd om te praten met familie en vrienden over je verdriet. Wie nood heeft aan een luisterend oor kan terecht bij gespecialiseerde organisaties. Je kan die vinden op info-coronavirus.be.”

Ziekte van Kawasaki

EPA

Daarnaast bestaat er ongerustheid over het stijgend aantal Britse en Franse kinderen die symptomen vertonen van de ziekte van Kawasaki. “Dat is een zeer zeldzame aandoening”, stelt viroloog Steven Van Gucht. “In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn iets meer gevallen, maar het gaat nog steeds om enkele kinderen. Ze hebben symptomen die lijken op de Kawasaki-ziekte. De link met het coronavirus is helemaal niet zeker.”

“Sommige kinderen met symptomen zijn besmet met het coronavirus, andere niet. Het verband is niet bewezen. De pediaters in België zijn op de hoogte en kijken uit naar eventuele gevallen. Maar het is dus heel zeldzaam en de link met het coronavirus is niet bewezen.”

Reproductiewaarde

EPA

Viroloog Steven Van Gucht kreeg op de persconferentie een vraag over de reproductiewaarde, het aantal besmettingen per patiënt. “Op dit moment is de r-waarde 0,79. Dat wordt dagelijks opgevolgd”, zei Van Gucht.

“Het is vooral belangrijk dat de r-waarde onder 1 blijft, dat betekent immers dat de verspreiding van het virus vertraagt. Dat is belangrijk. Als de r-waarde hoger dan 1 wordt, betekent dit dat het aantal gevallen toeneemt, en dat willen we niet.”

Meer
Lees meer...