Coronavirus bereikt Frankrijk: 3 mensen besmet

Het dodelijke coronavirus dat al enkele weken China teistert, is nu ook voor de eerste keer opgedoken in Europa. In Frankrijk werden drie mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om twee personen uit Bordeaux en een uit Parijs.

Het coronavirus heef officieel Europa bereikt. In Frankrijk zijn drie mensen opgenomen in het ziekenhuis die lijden aan de ziekte. Zz waren alle drie recent nog in China geweest.

Frankrijk

De besmette personen in Frankrijk zijn officieel de eerste gevallen in Europa. Het virus, dat z’n oorsprong vond in China, heeft zich ondertussen al kunnen verspreiden naar verschillende buurlanden van China, maar dus ook naar andere continenten.

De Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn heeft in een persconferentie meer duiding gegeven bij de besmettingen. Het gaat om drie personen, twee uit Bordeaux en één uit Parijs. Ze verblijven nu allemaal in quarantaine in het ziekenhuis. Alle drie waren ze recent nog naar China gereisd, waar ze het virus opliepen.

Besmettingsgevaar

Het kan bij deze drie gevallen blijven, maar doordat de ziekte zeer besmettelijk is, kan ze snel uitbreiden binnen Frankrijk en Europa. Iedereen die de afgelopen weken in de contact is geweest met de drie besmette personen moet daarom regelmatig zijn of haar temperatuur opmeten. Ze worden ook aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven tijdens de incubatieperiode die 2 tot 12 dagen kan duren.

Minister Buzyn omschrijft het als volgt: “We moeten een epidemie behandelen zoals een brand: snel de bron vinden en die zo snel mogelijk afbakenen”. Op die manier zou het bij drie besmettingen kunnen blijven in Frankrijk en bij uitbreiding Europa.

41 doden

Het coronavirus kostte ondertussen al het leven aan 41 mensen in China. Daarnaast kon het virus ook al uitbreiden naar verschillende andere Aziatische landen. Zo doken er al gevallen op in Hongkong, Japan, Zuid-Korea, Macao, Thailand, Singapore, Vietnam, Taiwan, Nepal en Maleisië.

Maar de ziekte kon zich ook al verder verspreiden. Zo dook het eerder al op in de Verenigde Staten en Australië. En nu is er met Frankrijk dus een eerste Europees land aan de beurt. In ons land is het virus voorlopig nog niet ontdekt, maar de Belgische ziekenhuizen zijn verwittigd en hebben al maatregelen genomen voor moest de ziekte ook hier opduiken.

Meer
Lees meer...