Het leger zet militaire ambulances om coronapatiënten van de afdelingen intensieve zorgen in Limburg naar ziekenhuizen in andere provincies te brengen. Er vonden gisteren overplaatsingen naar Vlaams-Brabant en Antwerpen plaats. Vandaag worden enkele Limburgse patiënten naar Oost-Vlaanderen vervoerd. In Limburg zijn proportioneel meer coronabesmettingen bevestigd dan in de rest van het land. Daardoor zijn de afdelingen intensieve zorgen in de provincie vrij zwaar bezet. Voorlopig worden er enkel patiënten binnen Vlaanderen verplaatst.
In totaal liggen 1.088 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen in de Belgische ziekenhuizen. Daarmee is meer dan de helft van de bedden op intensieve zorgen bezet. Er zijn ongeveer 2.100 bedden op de afdelingen intensieve zorgen. Toch is er geen reden tot paniek.
Zo monitort de overheidsdienst Volksgezondheid alle Belgische ziekenhuizen om te vermijden dat sommige plots overvol geraken. Daarom worden patiënten al naar andere ziekenhuizen overgebracht als de bezettingsgraad op intensieve zorg in een ziekenhuis meer dan 75 procent is.
Voorlopig enkel verplaatsingen binnen Vlaanderen
“Defensie zet ambulances in om een aantal intensieve patiënten te vervoeren die wij over ziekenhuizen spreiden zegt Limburgs gouverneur Michel Carlier in de kranten van De Persgroep. “Omdat de intensieve zorgen in Limburg vrij zwaar bezet is, hebben we die patiënten afgevoerd naar Vlaams-Brabant en Antwerpen. Dat vervoer is gebeurd met militaire ambulances.”
Vandaag worden enkele Limburgse patiënten overgeplaatst naar Oost-Vlaanderen. “Voorlopig blijven we aan de Vlaamse kant. We bekijken wel of er naar Luik kan worden afgevoerd, maar daar is het ook fel aan het stijgen”, zegt Carlier.
(Twitter en TikTok zijn momenteel populair bij dokters om nieuws rond de coronacrisis te delen.)
Geen opvang voor patiënten uit Nederland of andere landen
Vorige week raakte nog bekend dat de Belgische ziekenhuizen geen patiënten zullen opvangen uit het buitenland. De Nederlandse, Franse en Italiaanse ziekenhuizen die nog veel zwaarder bezet zijn, hadden daar nochtans om gevraagd. Duitsland, Zwitserland en Luxemburg beantwoordden de vraag om Europese solidariteit wél, daar werden in totaal 21 Franse coronapatiënten opgevangen. Het ging om Fransen die in hun thuisland dreigden te overlijden door een gebrek aan beademingstoestellen. Duitsland nam eerder al een aantal Italiaanse Covid-19-patiënten op.
Verder zou de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) aan zijn Belgische ambtgenoot Sophie Wilmès (MR) bevestigd hebben dat Nederland nog over voldoende ziekenhuisbedden beschikt. Enkele coronapatiënten uit de provincie Noord-Brabant, zowat het zwaarst getroffen gebied van Nederland, werden al naar meer noordelijk gelegen ziekenhuizen afgevoerd.
(Zweden is momenteel het enige West-Europees land waar je nog op café kan gaan.)