Coronacrisis: 123 nieuwe overlijdens, recordaantal patiënten mag ziekenhuis verlaten

Sinds gisteren zijn opnieuw 123 Belgen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. De dodentol staat nu op 828. Er zijn de afgelopen 24 uur nog eens 560 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Sinds gisteren liggen er ook 67 nieuwe patiënten op de afdelingen intensieve zorgen. Daar liggen nu in totaal 1.088 mensen. De Belgische ziekenhuizen tellen momenteel 4.995 coronapatiënten. In totaal zijn er 13.964 bevestigde coronagevallen in België. De afgelopen 24 uur werden er 1.189 nieuwe besmettingen geteld. 436 patiënten mochten de ziekenhuizen verlaten. Dat is een recordaantal.

In totaal werd bij 13.964 Belgen al een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat blijkt uit de persconferentie van het federaal crisiscentrum. De afgelopen 24 uur werden nog eens 1.189 besmettingen geteld. Het ging om 688 mensen uit Vlaanderen, 349 mensen uit Wallonië, 128 mensen uit Brussel. Van 24 mensen is de locatie niet bekend.

“Doktersbezoeken niet uitstellen”

“Mensen lijken angst te hebben om zich te laten onderzoeken door hun huisarts, ook als ze klachten hebben die niet coronagerelateerd zijn”, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie. “Onze huisartsen kunnen op een veilige manier iedereen ontvangen en onderzoeken, ook als het niet gaat om coronavirus. Het is nodig dat mensen zich laten onderzoeken en verzorgen, stel dat niet uit.”

Twee weken thuisisolatie niet voldoende

EPA

Verder doet er onder de bevolking het gerucht de ronde dat je veilig zou zijn na twee weken thuisisolatie. Dat klopt volgens Van Gucht niet: “We hebben mensen opgedeeld in kleine groepen, het is de bedoeling dat die groepen opgesplitst blijven. Als u nu contact gaat maken met vrienden of familie, dan creëer je connecties waardoor het virus kan verspreiden. Dat moeten we vermijden. Het kan zijn dat u of iemand, die u bezoekt, drager is van het virus, en zo kan het virus verspreiden naar andere groepen.”

Rode Kruis paraat voor psychologische steun

EPA

“Het aantal dodelijke slachtoffers blijft stijgen”, zegt Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum. “Elk overlijden is er één te veel. We willen onze steun betuigen aan de getroffen families en vrienden. We roepen iedereen op om goed te blijven zorgen voor elkaar. Blijf thuis, blijf jezelf verzorgen en zorg voor de anderen.”

Stevens benadrukt dat iedereen op het nummer 0800/14.689 terecht kan voor psychologische steun van de medewerkers van het Rode Kruis.

Meer
Lees meer...