De meeste coronabesmettingen in ons land worden vastgesteld bij twintigers, zowel mannen als vrouwen. Dat heeft Sciensano meegedeeld in een persbericht. Het gaat om cijfers van 29 augustus tot 11 september. Ook bij tieners en dertigers worden relatief veel besmettingen vastgesteld. In de andere leeftijdscategorieën liggen de cijfers veel lager.
Het aantal coronabesmettingen in ons land stijgt de laatste tijd steeds sneller. Toch is er een groot verschil met de zware eerste golf van in april. Toen raakten vooral ouderen besmet met veel uitbraken in woonzorgcentra.
Twintigers
Deze keer ligt de gemiddelde leeftijd van besmette personen veel lager. De meeste positieve gevallen worden al enkele weken vastgesteld bij twintigers. Tussen 29 augustus en 11 september waren er bij mannen tussen 20 en 29 jaar ongeveer 120 besmettingen per 100.000 inwoners. Bij de vrouwen waren dat er zelfs 140.
In de categorie tussen 10 en 19 jaar gaat het bij meisjes en jongens samen om 110 positieve gevallen op 100.000 inwoners. Ook vrouwen tussen 30 en 39 jaar raken vaak besmet. De andere categorieën worden voorlopig veel minder vaak getroffen.
Redenen
Er zijn verschillende redenen waarom het deze keer juist twintigers zijn die het vaakst besmet raken. Zo wordt er op dit moment veel meer getest dan in de eerst golf. Toen waren er niet voldoende testen in ons land om mensen met weinig of geen symptomen te testen. In de meeste gevallen zijn dat jongere mensen.
Bovendien zijn er nu in woonzorgcentra veel meer voorzorgmaatregelen genomen. Op die manier slagen ze er daar meestal in om het virus buiten te houden.
Gevaar
Dat is op zich goed nieuws, want hoewel het aantal besmettingen in ons land snel stijgt, blijft het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens binnen de perken. Dat komt uiteraard doordat jonge mensen die besmet raken veel meer overlevingskansen hebben. Toch waarschuwen enkele experts dat de huidige situatie niet houdbaar is. Zij wijzen op gelijkaardige situaties in andere landen waarbij het virus zich na verloop van tijd opnieuw onder ouderen verspreidde.