De coronacrisis weegt emotioneel zwaar op heel wat kinderen in Vlaanderen. Dat blijkt uit een online onderzoek bij 44.000 Vlaamse kinderen en jongeren in opdracht van het Kinderrechtencommissariaat.
Het Kinderrechtencommissariaat peilde bij 8- tot 17-jarigen naar hoe ze de coronacrisis ervaren en wat hun behoeften zijn. Het onderzoek liep van 11 tot 17 mei en de resultaten wijzen erop dat kinderen en jongeren het moeilijk hebben met de coronamaatregelen. Dat meldt onder meer de krant De Tijd.
Zo heeft een derde van de kinderen schrik om zelf ziek te worden. Verder maakt twee op de drie minderjarigen zich zorgen om de gezondheid van hun familie en vrienden. Het Kinderrechtencommissariaat spoort ouders en de autoriteiten daarom aan om correcte informatie op maat van kinderen te verspreiden “om angst en paniek te vermijden”.
(Oxford: maar 50 procent kans op werkend vaccin omdat te weinig mensen besmet raken.)
Verveling en eenzaamheid
Verder blijken kinderen en jongeren met veel meer gevoelens van verveling en eenzaamheid te zitten dan voor de coronacrisis. In de eerste plaats missen de minderjarigen hun vrienden, familie en vrije tijd. Daarom dringt het Kinderrechtencommissariaat erop aan om perspectief te bieden voor de zomer die voor de deur staat. “We vragen meer aandacht voor hun behoeften”, klinkt het. “Zeker als ze opgroeien in een moeilijke situatie met weinig ruimte en met stress en geweld, is de impact van de richtlijnen enorm.”
(Japan wil toeristen betalen om land te bezoeken.)
Ruzie thuis
Doordat iedereen gedwongen in thuis zit vanwege de aanhoudende coronacrisis, is het huiselijk geweld toegenomen. Maar liefst de helft van de kinderen en jongeren zegt thuis meer ruzie te ervaren in deze periode. 10 procent van hen geeft aan af en toe te maken te krijgen met fysiek of verbaal geweld.
“We vragen de lockdown te laten samengaan met bescherming van kinderen en jongeren tegen geweld”, zegt het Kinderrechtencommissariaat.
(Belgische overheid lanceert corona-app begin juli.)
Kinderen missen school, jongeren niet
Uit het onderzoek blijkt verder nog dat 70 procent van de kinderen in het lager onderwijs de school mist. Opvallend: slechts 30 procent van de jongeren in het middelbaar onderwijs mist de schoolbanken. Wel wil een overweldigende meerderheid graag opnieuw naar school.
Een kwart van de ondervraagde jongeren vindt het thuis te druk om op een behoorlijke manier schoolwerk te maken. Daarom roept het Kinderrechtencommissariaat de Nationale Veiligheidsraad op om het advies van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijsnetten te volgen als dat mogelijk is. Zo wil Weyts de scholen zo snel mogelijk de scholen weer openen.
(Veel coronabesmettingen bij slachthuismedewerkers: is vlees eten nog veilig?)