Coronacrisis: zo mag je je dit verlengd weekend ontspannen

coronavirus ontspanning verlengd weekend toegestaan
EPA

Heel wat mensen moeten tijdens dit verlengd weekend ter gelegenheid van Hemelvaart niet werken. In normale tijden trekken heel wat Belgen er tijdens deze dagen op uit, maar dat is tijdens de coronacrisis niet mogelijk. Deze zaken zijn wel toegestaan tijdens dit verlengd weekend.

  • IJsjes halen, is alvast toegestaan. Dat heeft trouwens altijd gemogen tijdens de lockdown, want horecazaken mogen meeneemgerechten verkopen. Ook ijsjes vallen daaronder. Vanzelfsprekend moet bij het aanschuiven het principe van social distancing gerespecteerd worden. Bovendien mogen ijsbars nog geen terras plaatsen.
  • Het is nog niet toegestaan om op een bank of op het gras in het park te zitten, al dan niet met een ijsje. Enkel zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een fysieke of een mentale beperking mogen uitrusten op bankjes.

Geen zwembaden

  • Voorlopig is het niet toegestaan om naar een zwembad te gaan, in Nederland mag dat wel nog. Ook de zwemvijvers in ons land blijven dicht. Het coronavirus kan echter nauwelijks overleven in water en zeker niet in zwembadwater. Het verbod werd ingevoerd, omdat douches of kleedkamers een gevaar vormen qua eventuele verspreiding van het coronavirus.
  • Pootjebaden mag wel, maar je moet in beweging blijven en mag geen samenscholing veroorzaken. In Leuven is bijvoorbeeld een stuk van de Dijle-oever toegankelijk voor pootjebaders. Dat zegt schepen Dirk Vansina (CD&V) aan de VRT: “Dat stuk blijft toegankelijk, dat kunnen we moeilijk verbieden. Maar alle waterspeelplekken en –fonteinen blijven wel dicht, want die vallen onder de speeltuintjes.”

(Dieren)parken en musea

  • Ondertussen zijn een aantal coronamaatregelen versoepeld, waardoor het wel mogelijk is om bepaalde uitstappen te doen onder strikte voorwaarden. Zo zijn dierentuinen, gewone parken en openluchtmusea, zoals Bokrijk, open. Je moet wel op voorhand een ticket reserveren, omdat er maar een beperkt aantal bezoekers wordt toegestaan. In deze parken en domeinen is het wel toegestaan om op bankjes te zitten, op voorwaarde dat je voldoende afstand houdt. De horecazaken zijn er open, maar enkel om eten en drinken af te halen.
  • Daarnaast is het toegestaan om musea en historische gebouwen te bezoeken. Het is wel niet de bedoeling dat je van je museumbezoek een daguitstap maakt.

Terrasjes en tweede verblijf

  • Naast afhaaldiensten blijft de horeca voorlopig nog gesloten, dus om terrasjes te doen, is het momenteel nog te vroeg. Uiteraard is het wel toegestaan om op je eigen balkon of in je tuin te verpozen met mensen uit je eigen bubbel. Ook hierbij dient de regel van vier toegepast te worden.
  • Belgen mogen sinds woensdagavond opnieuw naar hun tweede verblijf. Daar zijn echter enkele voorwaarden aan verbonden. Zo mogen tweedeverblijvers enkel met hun eigen gezin naar het buitenverblijf. Mensen mogen thuis of in de tweede verblijfplaats maximaal vier personen ontvangen. Als één gezinslid bijvoorbeeld mee gaat naar een tweede verblijf van een vriend, dan is het hele gezin gebonden aan de bubbel van de zoon. Bovendien geldt de ophef van het verbod niet voor mensen die een mobilhome of caravan hebben zonder vaste standplaats.

Verdwijning van coronavirus?

In het begin van de coronacrisis werd gezegd dat de verspreiding van het coronavirus vertraagt of dat het virus zelfs zou verdwijnen bij zomerse temperaturen. Daar is echter nog geen enkel bewijs voor, maar het zou volgens viroloog Marc Van Ranst wel kunnen: “De andere coronavirussen die verkoudheden veroorzaken komen in de zomer heel weinig voor. Die coronavirussen hebben niet graag hogere temperaturen. Ze gaan veel vlugger opdrogen en onschadelijk worden als ze uitgehoest worden.”

Gesponsorde artikelen