Coronavirus: nog geen negatief effect van eerste versoepelingen, trends blijven dalen

coronavirus update belgie 20 mei 2020 overlijdens hospitalisaties
EPA

Sinds gisteren zijn 58 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Er is sprake van een daling met een kleine 3 procent per dag. Ook werden 42 nieuwe overlijdens vastgesteld. Het aantal overlijdens daalt met zo’n 11 procent per dag. Sinds gisteren werd opnieuw bij 192 Belgen een coronabesmetting gerapporteerd. Het aantal besmettingen daalt ongeveer met 4 procent per dag. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt dat het hooikoortsseizoen begint. Hij stelt dat de symptomen van Covid-19 niet stoppen als je ook binnen blijft, anders dan bij hooikoorts.

Er liggen 313 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg. Van hen moeten 169 patiënten kunstmatig worden beademd. Ook hier is sprake van een afname met 4 procent per dag. Dat blijkt uit de persconferentie van het Federaal Crisiscentrum.

(Mogelijk medicijn mag getest worden op coronapatiënten in België.)

Nog geen effect van eerste versoepelingen

EPA

Epidemioloog Yves Van Laethem stelt dat er in de cijfers nog geen effect zichtbaar is van de eerste versoepelingen van de maatregelen: “De klassieke indicatoren zoals het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames, doden, het absenteïsme en de griep-symptomen dalen allemaal, er is op dit moment geen enkel negatief effect te zien. We benadrukken dat de maatregelen genomen zijn tussen 4 en 18 mei, dus voor de eerste versoepelingen zit het goed.”

Volgens Van Laethem is het momenteel nog niet duidelijk wat de impact van de latere versoepelingen zal zijn. Zo zijn onder meer kappersbezoeken, sportlessen in openlucht, openbare markten en bezoeken aan dierenparken sinds maandag weer toegestaan.

(Het strand van Oostende krijgt een reservatiesysteem.)

Hooikoorts

Het is ook het crisiscentrum niet ontgaan dat het hooikoortsseizoen voor de deur staat. Van Gucht legt daarom het verschil uit tussen de symptomen van een allergie en een besmetting met Covid-19. “De symptomen van een allergie verschijnen van zodra u blootgesteld wordt aan bepaalde hoeveelheid pollen of allergenen, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan”, zei Van Gucht. “Bij Covid-19 houden de symptomen ook aan als u binnen blijft.”

Ook is er bij allergie bijna nooit sprake van koorts of spierpijn, maar wel van een lopende neus, hoest en jeuk. Ook is totale vermoeidheid een veel voorkomend symptoom bij een coronabesmetting.

Van Gucht raadt mensen, die met hooikoorts kampen, aan om een zonnebril te dragen, de was niet buiten te drogen, regelmatig te douchen en het haar goed te wassen: “Mensen met hooikoorts, die ook vaak moeten niezen en naar buiten gaan, raden we aan een masker te dragen.” Op die manier kunnen druppels van het niezen niet verspreiden. “We raden absoluut aan om de behandeling tegen hooikoorts of astma niet te onderbreken en de laatste richtlijnen te blijven volgen”

Voor meer informatie verwijst Van Gucht naar airallergy.be

(Zweedse risicovolle aanpak van coronavirus lijkt economie helemaal niet te helpen.)

Motivatie om vol te houden

“De maatregelen zijn de voorbije weken stap voor stap versoepeld, er is weer meer mogelijk, zowel privé als professioneel”, zei crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens.

Uit een studie van de UGent blijkt verder dat de versoepelingen van de coronamaatregelen mensen motiveert om de richtlijnen te blijven volhouden. “Dat is goed nieuws”, zei Stevens. “Maar we moeten ook een duurzame motivatie ontwikkelen om op de langere termijn met de aanwezigheid van het virus te kunnen omgaan.”

Gesponsorde artikelen