Exitstrategie coronavirus: dit is vanaf vandaag weer toegestaan

Vandaag gaat ons land een nieuwe fase in in de versoepeling van de coronamaatregelen. De concrete invulling van deze nieuwe stap in de exitstrategie werd vorige week woensdag bekend gemaakt op de Nationale Veiligheidsraad. Deze zaken zijn vanaf nu weer toegestaan.

  • Kappers en niet-medische contactberoepen, zoals schoonheidsspecialisten en pedicuristen, mogen opnieuw aan de slag. Er wordt hen echter strenge voorwaarden opgelegd. Zo mogen klanten enkel op afspraak de zaak bezoeken en wordt er maar één klant per 10 vierkante meter toegestaan. Voor zowel de klant als het personeel is het dragen van een mondmasker ook verplicht. Bovendien moet het werkmateriaal na iedere klant ontsmet worden en moet er ontsmettende handgel voorzien worden.
  • Sportlessen en sporttrainingen in openlucht zijn opnieuw toegestaan met maximaal 20 personen. Er moet wel een coach aanwezig zijn bij de trainingen. De cafetaria’s bij de sportclubs moeten nog steeds gesloten blijven.

Dierenparken en openbare markten

  • Ook openbare markten met maximaal 50 kramen worden toegestaan op voorwaarde dat er maximaal één bezoeker per anderhalve meter aanwezig is op de markt. De lokale autoriteiten moeten een telsysteem en circulatieplan met eenrichtingsverkeer invoeren. Daarnaast moeten marktkramers een mondmasker dragen en ontsmettende handgel voorzien. Klanten worden aangespoord om een mondmasker te dragen maar dat is niet verplicht.
  • Dierenparken, waaronder Zoo Antwerpen, Planckendael en Pairi Daiza, zijn opnieuw toegankelijk voor het publiek. De ticketverkoop moet online of telefonisch gebeuren en er wordt maximaal één bezoeker per 10 vierkante meter publieksruimte toegestaan.

Woonzorgcentra en musea

  • Ook musea en monumenten mogen opnieuw bezoekers verwelkomen onder strikte voorwaarden. Een stadswandeling met gids is nog niet toegestaan.
  • Verder wordt in de woonzorgcentra opnieuw beperkt bezoek toegestaan. Het bezoek zal in de eerste fase beperkt blijven tot één persoon per bewoner. Bij voorkeur bezoekt steeds dezelfde persoon een bewoner. Eén van de voorwaarden voor het bezoek is dat een eventuele uitbraak in het woonzorgcentrum in kwestie onder controle moet zijn.
  • Skateparken en sportterreinen kunnen onder toezicht open gaan. Kinderen en jongeren kunnen er met maximaal 20 sporten. Ouders kunnen niet zonder meer met hun kinderen naar een skatepark trekken. Er moet een “lokale sporttrainer” aanwezig zijn. Speeltuinen blijven voorlopig nog gesloten.
Meer
Lees meer...