Coronavirus: uiterst beperkt bezoek in woonzorgcentra vanaf 18 mei

Onder strikte voorwaarden wordt bezoek in de woonzorgcentra toegelaten vanaf 18 mei. Het bezoek zal in de eerste fase beperkt blijven tot één persoon per bewoner. Bij voorkeur bezoekt steeds dezelfde persoon een bewoner. Eén van de voorwaarden voor het bezoek is dat een eventuele uitbraak in het woonzorgcentrum in kwestie onder controle moet zijn. Ook mag de bezoeker tijdens de twee weken vooraf geen enkel symptoom van coronabesmetting vertoond hebben.

EPA

“Vooraleer opnieuw bezoek te kunnen ontvangen in een woonzorgcentrum, moet de voorziening zelf klaar zijn en zich klaar voelen om dit veilig te organiseren”, is er te lezen in het persbericht van de taskforce zorg.

Aangezien beperkt bezoek toegelaten wordt vanaf zondag 10 mei volgen ook de woonzorgcentra, maar de taskforce blijft uiterst voorzichtig. De rest van de bevolking mag vanaf 10 mei vier bezoekers ontvangen, maar daar kan in de woonzorgcentra nog geen sprake van zijn. Vanaf 18 mei wordt slechts één persoon per bewoner toegelaten. Bij voorkeur komt steeds dezelfde bezoeker naar het woonzorgcentrum.

(Dedecker nodigt tweedeverblijvers uit aan zee en noemt Wilmès “wereldvreemd”.)

Strikte voorwaarden

Daarnaast moet een eventuele uitbraak van het nieuwe coronavirus in een bepaald woonzorgcentrum volledig onder controle zijn en moet aan alle hygiënische voorwaarden en afstandsregels voldaan worden.

Bovendien is bezoek enkel mogelijk op afspraak. De bezoeker mag 14 dagen vooraf geen enkel symptoom van Covid-19 vertoond hebben.

(Italiaanse wetenschappers beweren eerste werkende coronavaccin te hebben ontwikkeld.)

Half uur per week als indicatie

Daarnaast zijn de woonzorgcentra vrij om verdere regels op te leggen. Hoe vaak en hoe lang het bezoek binnen mag, bijvoorbeeld. De taskforce stelt een half uur bezoek per week voor als “indicatieve richtlijn”. Als er zich problemen voordoen, kunnen voorzieningen op eigen initiatief beslissen om bepaalde vrijheden terug in te trekken. Wel moeten veranderingen in het beleid steeds duidelijk gecommuniceerd worden naar bewoners en de familie.

(Stoffen mondmaskers ten vroegste eind mei geleverd.)

“Minder besmettingen”

Op 15 april liet de Nationale Veiligheidsraad al bezoek toe in de woonzorgcentra, maar die beslissing kon op veel tegenwind van de sector rekenen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) besloot daarom om het invoeren van de maatregel toch nog uit te stellen.

Wat is vanaf 18 mei wel mogelijk? “Rond 11 zullen de testen in de woonzorgcentra afgerond zijn, de cijfers tonen vandaag aan dat de besmettingen afnemen”, staat in het persbericht van de taskforce. “Van de personeelsleden test 2 procent nog positief, bij de bewoners is dat 5 procent. Dat is één van de belangrijke basisvoorwaarden.”

(Contact tracing belt met dit nummer: zo werkt het en zo voorkom je fraude.)

Meer
Lees meer...