Italiaanse wetenschappers beweren eerste werkende coronavaccin te hebben ontwikkeld

Voor het eerst ooit is een vaccin tegen het nieuwe coronavirus erin geslaagd om het virus te neutraliseren in menselijke cellen. Het potentiële vaccin is in een Italiaans ziekenhuis getest op muizen. Na de zomer zal het normaal gezien op mensen getest worden.

Het is het Italiaanse biotechbedrijf Takis dat met het goede nieuws over het mogelijke vaccin tegen het nieuwe coronavirus naar buiten kwam. Volgens CEO Luigi Aurisicchio is het het eerste vaccin wereldwijd dat erin geslaagd is het virus te neutraliseren in menselijke cellen. Dat zei hij aan het persagentschap ANSA.

Antilichamen

De tests zijn uitgevoerd in het gespecialiseerde ziekenhuis Lazzaro Spallanzani Hospital in Rome. Bij die tests bij muizen bleken antilichamen ontwikkeld te zijn die werken in menselijke cellen. Die antilichamen, die in staat zijn om te voorkomen dat het coronavirus menselijke cellen kan binnendringen, ontwikkelden zich bij de muizen al na één enkele vaccinatie.

Die resultaten waren volgens de onderzoekers veel beter dan gehoopt. “We verwachten dat het vaccin ook bij mensen het coronavirus zal kunnen neutraliseren”, zegt Aurisicchio.

De wetenschappers bekeken meerdere potentiële vaccins en zagen dat vijf van hen een groot aantal antilichamen genereerden. Daarvan hebben ze vervolgens de twee geselecteerd die de beste resultaten gaven. De kandidaat-vaccins zijn gebaseerd op genetisch materiaal van het DNA-eiwit dat het virus gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen.

Testen op mensen

Bij de volgende testfase zal nu nagegaan worden hoelang de immuunrespons blijft duren. “Testen op mensen zullen waarschijnlijk na de zomer starten”, besluit Aurisicchio hoopvol.

Vorig week kwam er ook al goed nieuws over een potentieel vaccin dat aan de universiteit van Oxford in ontwikkeling is. Daar zijn zelfs al testen op mensen gestart.

Meer
Lees meer...