Oxford begint met testen van coronavaccin op mensen: productie voor de winter klaar

De universiteit van Oxford heeft als één van de eerste ter wereld een vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld dat op mensen getest kan worden. De Britse universiteit ent één groep in met het vaccin en een andere groep niet. Zo gaat Oxford na of het vaccin efficiënt genoeg is. Oxford stelt wel dat de besmettingscurve in Engeland momenteel zo laag is, dat het moeilijk is om de efficiëntie van het vaccin op grote schaal te bewijzen.

Bruno Holthof, de CEO van Oxford University Hospitals, stelt dat er wereldwijd zo’n 120 vaccins ontwikkeld worden tegen het coronavirus. Ontwikkelaars zijn onder andere Johnson & Johnson, CureVac en het NIAID.

Farmareus Johnson & Johnson hoopt in september testen op mensen te kunnen uitvoeren, maar de universiteit van Oxford is zo ver al. Het Britse instituut ontwikkelde als één van de eerste ter wereld – ongeveer gelijktijdig met een Chinese universiteit – een vaccin tegen het coronavirus klaar dat nu al getest wordt op mensen. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian.

(Blankenberge gaat toegangspoortjes plaatsen bij winkelstraten en legt alle beslissingsmacht bij politie.)

Twaalf apen

EPA

In een eerste fase testten Holthof en zijn team het vaccin op apen. Zes apen die het vaccin niet toegediend kregen, werden ernstig ziek na besmetting met het coronavirus. Van de andere zes apen die dus wel gevaccineerd werden, kregen 5 apen geen symptomen en vertoonde één aap lichte symptomen. Dat laatste dier was echter snel weer gezond. De Britse onderzoekers zijn er dus in geslaagd om de efficiëntie van het vaccin te bewijzen bij besmette dieren, nu zijn de mensen aan de beurt.

Holthof en zijn team konden zo snel overgaan tot een eerste testfase, omdat een gelijkaardig vaccin voor het MERS-virus eerder al ontwikkeld werd aan de universiteit van Oxford. Daarom gaf de Britse overheid snel groen licht voor het testen van het vaccin op mensen.

(Basketbalcompetitie NBA overweegt om het huidige seizoen uit te spelen in Disney World.)

Geen opzettelijke besmetting bij mensen

EPA

Ook bij de testfase op mensen zullen individuen in twee verschillende groepen onderverdeeld worden. De eerste groep krijgt het Oxford-vaccin toegediend, de andere groep krijgt een inenting met een gekend vaccin met gelijkaardige bijwerkingen. De besmette proefpersonen weten zelf niet in welke groep ze onderverdeeld zijn.

Als het vaccin goed werkt, zouden de onderzoekers vaststellen dat mensen, die niet ingeënt werden met het Oxford-vaccin, vaker besmet raken dan mensen dan de mensen die het Oxford-vaccin wel toegediend kregen. Dat zou willen zeggen dat het Oxford-vaccin ook bij mensen goed werkt. Het wordt echter even afwachten voor Holthof en zijn team, want deze mensen zullen niet opzettelijk besmet worden. Alleen als er genoeg mensen in de controlegroep met het coronavirus in aanraking komen, kunnen de onderzoekers definitief achterhalen of het Oxford-vaccin effectief werkt.

(De laatste iconische platenwinkel in Hollywood moet verhuizen door de coronacrisis.)

Lage besmettingscurve

EPA

Holthof zegt dat de besmettingscurve momenteel erg laag is in Engeland, wat een goede zaak is en overbelasting in de ziekenhuizen vermijdt. Wel wijst de Britse onderzoeker erop dat dat het ontwikkelen van een vaccin een stuk lastiger maakt. Zo is de epidemie  volgens hem “niet meer voldoende aanwezig onder de bevolking om de doeltreffendheid van het vaccin te bewijzen in Engeland”: “Dat is ook gebeurd met het MERS-vaccin: de epidemie was over voor we konden testen op doeltreffendheid.”

(Jambon voert de forcing, met de nodige politieke risico’s: Vlaams lot mee in federale handen.)

Massaproductie door privéfirma’s

Daarnaast is de massale productie van het Oxford-vaccin al geregeld. In Engeland zijn twee privéfirma’s momenteel op grote schaal het vaccin aan het produceren en de universiteit van Oxford sloot ook contracten af met producenten in Italië en India om de productie wereldwijd op poten te zetten. Nog voor de winter van dit jaar zou de productie van het vaccin in Engeland klaar moeten zijn volgens Holthof.

Of het Oxford-vaccin meteen toegediend zal kunnen worden onder de bevolking is echter nog lang niet zeker. Zo hangt alles af van de snelheid waarmee de doeltreffendheid van het vaccin voldoende bewezen kan worden bij mensen.

(Zuid-Europa denkt aan ‘corona-paspoort’ voor reizigers: redding van toerismesector?)

Meer
Lees meer...