Coronacrisis: Blankenberge gaat toegangspoortjes plaatsen bij winkelstraten en legt alle beslissingsmacht bij politie

Blankenberge gaat toegangspoortjes plaatsen bij de winkelstraten om de drukte te regelen naar aanleiding van de coronacrisis. Wanneer de politie aangeeft dat het te druk wordt en de afstand tussen personen te klein wordt, gaan de poortjes dicht. Een maximumcapaciteit voor de winkelstraten komt er niet. Er wordt ook bekeken of de aanpak deze zomer doorgetrokken kan worden naar de Zeedijk en het strand. 

weekendplanner

Het stadsbestuur van Blankenberge wil het handelscentrum van de stad als festivalterrein behandelen. De idee is om in het kader van de coronacrisis de drukte in bepaalde zones van de stad met de arm der wet te regelen. Wanneer de zone in de ogen van de politie vol is, gaan de toegangspoortjes dicht. Het stadsbestuur van Blankenberge zegt dat de toegang tot de winkelstraten gesloten wordt wanneer het principe van social distancing tussen shoppers niet meer gegarandeerd kan worden. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten.

(Jambon voert de forcing, met de nodige politieke risico’s: Vlaams lot mee in federale handen.)

Extra uitvalsbasis voor politie

weekendplanner

Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) zegt dat de politie een extra uitvalsbasis krijgt in het handelscentrum van Blankenberge. Agenten zullen naast het sluiten van de toegangspoorten controleren op samenscholingen en het respecteren van het principe van social distancing.

Het leeuwendeel van de winkeliers in Blankenberge zou alvast positief gereageerd hebben op het plan van Dumery. Concreet zou er aan ‘crowd control’ gedaan worden in de drukke Kerkstraat, de Molenstraat, de Langestraat en de Vissersstraat.

(Laatste iconische platenwinkel in Hollywood moet verhuizen door coronacrisis.)

Alle beslissingsmacht bij politie

Pixabay

Opvallend is dat er in Blankenberge geen maximumcapaciteit voor de winkelstraten komt. De politie en het assisterend stadspersoneel hebben dus geen concrete maatstaf om de toegangspoorten te openen of te sluiten. Dumery stelt dat “sommige straten drukker zijn dan andere”. De politiediensten krijgen daarom de bevoegdheid om te beslissen wanneer het te druk wordt.

Daarnaast zal het stadsbestuur van de kustgemeente voor elke handelszaak stippen laten plaatsen zodat wachtende mensen op een veilige afstand blijven. Burgemeester Dumery stelt wel dat het stadsbestuur in de winkels zelf niet verantwoordelijk is voor de veiligheid. Ze wijst er daarnaast op dat enkel inwoners van Blankenberge vanaf 11 mei toegelaten worden in de winkels, tweedeverblijvers of toeristen nog niet: “Alles gebeurt dus rustig en gefaseerd.”

Strand en Zeedijk

Pixabay

Verder wil het stadsbestuur van Blankenberge dit systeem met poortjes tijdens de zomermaanden ook toepassen op het strand en de Zeedijk. Er bestaat in de stad grote bezorgdheid over het feit dat het strand er sowieso redelijk compact is, wat voor problemen zou zorgen op vlak van social distancing. Op sommige zomerdagen zijn er 20.000 à 25.000 mensen aanwezig op het strand. Ook hoe dat allemaal geregeld moet worden met de strandbars en de andere badplaatsen moet nog bekeken worden. De kustgemeenten willen op 1 mei met een gezamenlijk voorstel naar buiten komen.

Meer
Lees meer...