Zuid-Europa denkt aan ‘corona-paspoort’ voor reizigers: redding van toerismesector?

De Europese Commissie sleutelt aan een pakket voorstellen om de toeristische sector te steunen in het kader van de coronacrisis. Sommige Zuid-Europese landen hopen daarom nog steeds toeristen te mogen ontvangen deze zomer. De landen stellen een coronatest voor, net voor de reisdatum, en een soort van Covid-19-paspoort om te mogen reizen.

EPA

Europees commissaris Vera Jourova stelt dat toerisme goed is voor 10 procent van het Europese bruto binnenlands product en voor zo’n 27 miljoen jobs zorgt. De Commissie schat dan ook dat het omzetverlies van de sector in 2020 minstens 50 procent zal bedragen.

Heel wat landen in Zuid-Europa zijn van toerisme afhankelijk voor het goed draaien van hun economie en vrezen dus voor een enorme impact. Het gaat onder andere om Griekenland, Kroatië, Malta en Cyprus. Vertegenwoordigers van deze landen pleiten daarom voor het invoeren van een “Covid-19-paspoort” of “gezondheidspaspoort”. Dat meldt onder meer het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes.

Ze denken aan een document dat geldig is in alle EU-landen, waarmee toeristen officieel kunnen aantonen dat ze in eigen land negatief getest hebben op het coronavirus. Onder meer Gari Cappelli, de Kroatische minister van Toerisme, is een felle voorstander van het voorstel. Zijn land is momenteel EU-voorzitter.

Kakofonie aan voorstellen

EPA

Kroatië heeft dan weer de idee om zogenaamde ‘corona-corridors’ in te voeren om toeristen uit Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland naar hun kusten te lokken. Griekenland denkt zelfs aan speciale vluchten die toeristen met een Covid-19-paspoort zouden transporteren naar coronavrije bestemmingen.

Bovendien waarschuwt Duitsland voor “een Europese wedren om de eerste te zijn die weer toeristische reizen toelaat”. Een kakofonie aan voorstellen en veel risico op onnodige concurrentie, dus. Daarom stellen de Zuid-Europese lidstaten voor om gezamenlijke veiligheidsprotocollen in het leven te roepen om beperkt vrij verkeer van toeristen deze zomer binnen de EU mogelijk te maken.

De Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini (Democratische Partij) zei in een interview met de krant Il Messagero dat hij daarover een gesprek had met de Duitse autoriteiten. Zo gaan heel wat Duitsers op vakantie in Italië. “Ik kan me helaas voorstellen dat het internationale toerisme deze zomer sterk zal dalen”, gaf Franceschini toe.

Belgische kust

Wiki

In ons land hebben de kustburgemeesters met provinciegouverneur Carl Decaluwé een plan opgesteld voor de zomer aan zee. Ze zijn voorstander van een terugkeer van de tweedeverblijvers vanaf 18 mei, vanaf 8 juni zijn huurders opnieuw welkom. Decaluwé benadrukt dat de gezondheid de absolute voorrang moet hebben. De beslissingen werden dan ook genomen onder voorbehoud dat de cijfers in de goede richting blijven evolueren. Dagjestoeristen zijn voor de burgemeesters opnieuw welkom wanneer ook de horeca mag opstarten.

Meer
Lees meer...