Basketbalcompetitie NBA overweegt huidig seizoen uit te spelen in Disney World

In België is er nog geen beslissing genomen over wat er moet gebeuren met het huidige voetbalseizoen, maar ook in andere landen zoeken sportcompetities nog naar oplossingen. De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA overweegt daarbij een opmerkelijk plan: het huidige seizoen uitspelen in het amusementspark Disney World in Orlando.

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA was op 11 maart de eerste van de grote Amerikaanse sporten die besloot de competitie (tijdelijk) stil te leggen. Nadat bleek dat Utah Jazz-speler Rody Gobert besmet was met het nieuwe coronavirus was er voor NBA-commissioner Adam Silver natuurlijk ook niet echt meer een andere optie.

De dagen en weken erna zijn de spelers en leden van de staf van alle ploegen getest op het nieuwe coronavirus. Heel wat van die testen bleken positief te zijn. Onder andere sterspelers Kevin Durant, Donovan Mitchell en Marcus Smart bleken ook besmet te zijn. Nu zijn alle spelers weer genezen en proberen ze thuis hun conditie zoveel mogelijk te onderhouden.

Seizoen afwerken

NBA-baas Adam Silver (Bron: epa)

Ondertussen zijn we zeven weken verder en ligt de competitie nog altijd stil. Toch is er nog steeds de hoop om het huidige NBA-seizoen op de een of andere manier af te werken om zo een ploeg tot kampioen te kunnen uitroepen.

NBA-baas Adam Silver liet al meermaals verstaan dat er nog nergens een definitieve beslissing is over genomen. De NBA zou, in overleg met experts en de ploegen, verschillende pistes onderzoeken. Als er dit seizoen nog gebasket wordt in de NBA zal het zo goed als zeker niet zijn zoals we dat voor de coronacrisis gewoon waren. Er wordt onder meer gedacht aan het inkorten van het reguliere seizoen, minder wedstrijden in de play-offs en stadions zonder publiek.

Alles op één locatie

Zelfs met al die aanpassingen lijkt de meest veilige optie om de rest van het seizoen op één locatie af te werken. Honderden spelers, stafleden, journalisten en televisiemedewerkers heel het land laten afreizen, is in coronatijden te riskant.

Aanvankelijk werden vooral Las Vegas en de Bahamas genoemd als mogelijke locatie voor die zogenaamde bubble city waar alles zich moet afspelen. Recent duikt echter steeds meer Disney World op als optie.

Disney

Op het eerste zicht klinkt het plan om heel het NBA-circus naar Disney World te verhuizen nogal vreemd, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Het was journalist Keith Smith van Yahoo Sports die als eerste met dat idee op de proppen kwam. Smith werkte in het verleden meer dan twintig jaar voor Walt Disney Company en weet dus over wat hij spreekt.

Disney World nabij Orlando in Florida is met zijn meer dan 100 vierkante kilometer een echte stad op zichzelf. Bovendien is het privaat eigendom en is Disney via zijn sportzenders ABC en ESPN al een commerciële partner van de NBA. Disney-CEO Bob Iger zou ook open staan voor het idee. De kans is namelijk groot dat de amusementsparken nog lang niet open mogen gaan voor het publiek en zo kan Disney toch wat geld recupereren, iets wat ze goed kunnen gebruiken tijdens deze crisis.

Accommodatie

Bovendien is er zowat alles wat je nodig hebt. Er zijn meerdere hotels om alle spelers, stafleden, personeel en journalisten te laten verblijven. Er is zelfs de mogelijkheid om ook familieleden mee te brengen. Dat kan handig zijn want om alles veilig te houden, zal iedereen waarschijnlijk meer dan een maand op het domein van Disney World moeten blijven.

Restaurants zijn er uiteraard ook op het terrein, net als televisiestudio’s. Ook zijn er meerdere sportzalen met alles erop en eraan waarin kan getraind en gespeeld worden.

Disney World Orlando
Disney World (Bron: Isopix)

Veel hindernissen

Toch moet er nog heel wat gebeuren voor het echt zover komt. Eerst en vooral moet de testcapaciteit in de Verenigde Staten serieus worden opgedreven zodat iedereen die betrokken is getest kan worden. De druk op de ziekenhuizen moet ook nog verminderen omdat de NBA zelf medisch personeel wil hebben bij de ploegen om blessures te voorkomen en behandelen. Op dit is het onverantwoord om dokters op te eisen daarvoor.

En uiteraard moeten ook de spelers nog akkoord gaan. Het verblijf in Disney World zal namelijk niet van korte duur zijn. Eerst moet je rekening houden met een quarantaine van twee weken. Daarna hebben de ploegen nog een korte voorbereiding nodig om weer ingespeeld te raken op elkaar. En daarna moet de competitie en de play-offs nog afgewerkt worden.

Meer
Lees meer...