NBA-speler Gobert heeft coronavirus, twee dagen na ‘grap’ over anderen ziek maken

Rudy Gobert Utah Jazz
Isopix

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft beslist om het huidige seizoen voorlopig stil te leggen. Ze namen die beslissing nadat het coronavirus Covid-19 is vastgesteld bij Rudy Gobert, een speler van de Utah Jazz. Ironisch genoeg lachte Gobert enkele dagen geleden zelf nog met het virus door op het einde van een persconferentie alle microfoons en recorders van de aanwezige journalisten bewust aan te raken.

Het nieuwe coronavirus heeft de Amerikaanse basketbalcompetitie al even in zijn greep. Enkele dagen geledenbesliste de NBA dat journalisten geen interviews met spelers meer mogen afnemen in de kleedkamer en een afstand van minimum 2 meter moeten bewaren.

Ondertussen waren ploegen ook al ingelicht dat ze zich moesten voorbereiden om wedstrijden te spelen zonder fans in het stadion. Golden State Warriors, uit San Francisco in het zwaar getroffen Californië, leek vanavond de eerste ploeg te worden die een match achter gesloten deuren zou afwerken.

Wedstrijd stopgezet

Maar gisterenavond veranderde de situatie ineens. Vlak voor de start van de match tussen Oklahoma City Tunder en Utah Jazz riepen de scheidsrechters de trainers van beide ploegen bij hen. Na een korte discussie gingen alle spelers terug naar de kleedkamer en deelde de stadionomroeper mee dat de wedstrijd was uitgesteld.

Ook de wedstrijd tussen de Sacramento Kings en de New Orleans Pelicans werd meteen uitgesteld. Later zou blijken dat die beslissing werd genomen omdat de scheidsrechter in Sacramento dezelfde scheidsrechter was die twee dagen ervoor een wedstrijd van Rudy Gobert had gefloten. Vier andere wedstrijden, die eerder op de dag gepland stonden, zijn wel gewoon gespeeld.

Rudy Gobert

Even later kwam de NBA met de mededeling dat Rudy Gobert van de Utah Jazz positief had getest op het coronavirus. De Franse center was op dat moment zelf niet aanwezig in het stadion omdat hij zich ziek voelde.

Zijn club had hem ’s morgens al laten testen op de griep, maar daar had Gobert negatief op getest. Hoewel zijn symptomen snel afnamen, besloot Utah om hun speler voor de zekerheid toch ook te laten testen op Covid-19. Die test bleek dus later op de dag wel positief.

NBA

Kort daarna besliste de NBA om het huidige seizoen tot nader onder volledig op te schorten. “De NBA zal deze onderbreking gebruiken om te beslissen wat er verder moet gebeuren in verband met de pandemie van het coronavirus”, valt te lezen in een persmededeling.

De reguliere competitie duurt normaal nog tot 15 april, waarna de play-offs zouden gespeeld worden. Hoe de planning verder zal verlopen, is nog niet geweten.

Flauwe grap

Rudy Gobert krijgt ook heel wat kritiek. De Fransman haalde twee dagen geleden op de persconferentie na de wedstrijd tegen de Toronto Raptors namelijk een heel flauwe grap uit. Als reactie op de maatregel van de NBA om afstand te bewaren, besloot hij om op het einde van de persconferentie alle microfoons en recorders van de journalisten aan te raken. Gobert was op het einde van die wedstrijd uitgesloten na een opstootje met OG Anunoby van Toronto.

Of het ‘mopje’ van Gobert ervoor gezorgd heeft dat er journalisten besmet zijn geraakt met het coronavirus is nog niet geweten. De spelers van de Toronto Raptors zijn alvast als voorzorgsmaatregel in quarantaine gegaan.

Update: ploegmaat besmet

In de loop van vrijdag raakte bekend dat met Donovan Mitchell nog een speler van de Utah Jazz besmet is geraakt met het coronavirus. Het team liet in totaal 58 testen afnemen bij spelers en staf en daarvan is Mitchell de enige andere die het virus heeft opgelopen. De 23-jarige Amerikaan is samen met ploegmaat Gobert de sterspeler van de Utah Jazz. Ze werden dit seizoen allebei voor het eerst geselecteerd voor het All-Starwedstrijd.

Het nieuws van de besmetting van Mitchell is naar buiten gebracht door ESPN-journalist Adrian Wojnarowski. De sportzender deelt ook mee dat ploegmaats bij Utah zouden geklaagd hebben over het feit dat Rudy Gobert in de kleedkamer geen rekening hield met de voorschriften om besmettingen te voorkomen.

Nog spelers?

De kans lijkt groot dat er de komende tijd nog besmettingen zullen opduiken. Aangezien de incubatietijd van het coronavirus maar liefst 14 dagen kan zijn, is het moeilijk te achterhalen hoe lang Rudy Gobert al besmet is.

Utah Jazz speelde de afgelopen twee weken tegen Boston Celtics, Toronto Raptors, New York Knicks, Cleveland Cavaliers en Washington Wizards. In totaal deelde Gobert met 50 andere spelers het veld. Alle betrokken teams nemen de komende tijd quarantainemaatregelen.

Gesponsorde artikelen