Stoffen mondmaskers ten vroegste eind mei geleverd

De aankoopdienst van Defensie heeft 18 miljoen stoffen mondmaskers besteld om te verdelen onder de bevolking. Dat is meer dan de vooropgestelde 12 miljoen. De fabrikanten hebben wel tot 24 mei de tijd om die mondmaskers af te leveren, waardoor ze veel later verdeeld kunnen worden dan aanvankelijk de bedoeling was.

Na weken discussiëren maakte de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag 24 april bekend hoe mondmaskers in België zullen gebruikt worden bij de exitstrategie uit de lockdown door het nieuwe coronavirus. Mondmaskers zijn sinds 4 mei verplicht voor iedereen ouder dan twaalf jaar op alle openbaar vervoer en in bus-, tram- en metrohalte en in treinstations. Ook op school moet iedereen van twaalf jaar of ouder een mondmasker dragen als de scholen weer open gaan op 15 of 18 mei.

De overheid beloofde toen ook om zelf voor die mondmaskers te zorgen. Iedere Belg zou thuis één stoffen herbruikbaar mondmasker toegestuurd krijgen met twee filters.

18 miljoen mondmaskers

Die levering liep al snel heel wat vertraging op en recent besloot de federale ministerraad om Defensie de opdracht te geven om de levering van de mondmaskers te realiseren. Vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte gisteren bekend dat Defensie een bestelling had geplaatst van 18 miljoen stoffen mondmaskers. Dat zijn er 6 miljoen dan gepland, maar naar eigen zeggen liet het voorziene budget dat toe. Op die manier hoopt Defensie ook marge te hebben als niet alles correct geleverd is.

Tweeds & Cottons uit Gent en het Luxemburgse Avrox zijn de twee firma’s die voor die mondmaskers moeten zorgen. Die kwamen als beste uit de vooropgesteld procedure. Volgens de krant De Tijd is Tweeds & Cottons, onderdeel van het vennootschap achter River Woods, verantwoordelijk voor 3 miljoen stoffen mondmaskers. Het onbekende Avrox moet dus de grootste levering voorzien.

Leveren tot 24 mei

Beide firma’s hebben tot en met zondag 24 mei de tijd om hun volledige levering te bezorgen in de kazerne van Peutie, bij Vilvoorde. Volgende week dinsdag moeten er wel al stalen ter beschikking zijn zodat nagegaan kan worden om de mondmaskers voldoen aan de vooropgestelde kwaliteitseisen.

Als de levering op 24 mei correct is verlopen, moeten de mondmaskers nog tot bij de bevolking geraken. Op welke manier dat zal gebeuren, is nog niet beslist. Defensie bekijkt daarvoor naar eigen zeggen verschillende pistes. Zelfs als alles goed verloopt, zullen de beloofde stoffen mondmaskers dus veel te laat zijn voor de versoepeling van de coronamaatregelen. De Veiligheidsraad liet wel al weten dat wie geen mondmasker heeft ook een sjaal of bandana mag gebruiken.

Meer
Lees meer...