Dedecker nodigt tweedeverblijvers uit aan zee en noemt Wilmès “wereldvreemd”

Wie een tweede verblijf heeft aan de kust of in de Ardennen mag daar ook op 18 mei nog niet naartoe. Die coronabeslissing van de Nationale Veiligheidsraad zet kwaad bloed bij enkele kustburgemeesters. Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, nodigt de tweedeverblijvers alvast uit om toch naar zee te komen. “Mijn politiezone zal dat niet meer controleren”, zegt Dedecker. De burgemeester zegt ook dat premier Wilmès “wereldvreemd” is en “enkel naar Frankrijk kijkt om beslissingen te nemen”.

EPA

LDD-voorzitter en burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker begrijpt niet dat de Nationale Veiligheidsraad beslist heeft dat mensen met een tweede verblijf ook na 18 mei weg moeten blijven van de kust. “Wilmès is wereldvreemd”, zegt Dedecker in de Mediahuis-kranten. “Ze kijkt enkel naar Frankrijk om beslissingen te nemen.”

Dedecker kreeg ook de vraag of het niet raar is dat een burgemeester oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid. “Daar lig ik niet wakker van”, stelt de burgemeester. “Ze mogen me komen oppakken als ze willen. Absurd is het. We leven in het land van Magritte.”

(Italiaanse wetenschappers beweren eerste werkende coronavaccin te hebben ontwikkeld.)

Toerisme als argument

EPA

Dedecker stelt dat het weinig uitmaakt waar je in je kot blijft, zolang je je maar houdt aan de regels van social distancing. “Ook het argument dat we weg moesten blijven van de kust om de druk op de ziekenhuizen laag te houden, is niet meer van tel”, stelt hij. “Ik snap dan ook niet dat zoiets beslist is.”

Dedecker benadrukt ook dat de kuststreek leeft van het toerisme en dat “het zeewater veel ondernemers aan de lippen staat”. De burgemeester van Middelkerke kan er dan ook niet bij dat mensen zich binnenkort mogen verplaatsen om bij anderen op bezoek te gaan, mogen surfen en op het strand mogen wandelen, maar niet naar hun tweede verblijf mogen.

(Stoffen mondmaskers ten vroegste eind mei geleverd.)

Geen controles in Middelkerke

Verder laat Dedecker weten dat er volgende week een overleg tussen de kustburgemeesters zal plaatsvinden. Het is de bedoeling om met een eensgezind standpunt naar buiten te komen. Dedecker zegt dat de agenten in zijn politiezone alvast niet zullen controleren op tweedeverblijvers die illegaal aan de kust zitten. “Als agenten iemand onderweg tegenhouden, hoe weet je dan of die gewoon op bezoek komt of naar zijn tweede verblijf op weg is?”, argumenteert Dedecker. “Moeten we die mensen tot op hun bestemming gaan volgen misschien?”

(Contact tracing belt met dit nummer: zo werkt het en zo voorkom je fraude.)

Meer
Lees meer...