Coronavirus: 80 nieuwe overlijdens, recordaantal mag intensieve zorgen verlaten

De afgelopen 24 uur werden 98 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen en mochten 244 coronapatiënten het ziekenhuis verlaten. Verder liggen momenteel 538 mensen op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 116 minder dan gisteren. Daarnaast stierven sinds gisteren 80 mensen door het coronavirus. Het gaat om 37 overlijdens in de ziekenhuizen en 43 in de woonzorgcentra. De dodentol in België staat nu op 8.415.

De afgelopen 24 uur werd bij 639 Belgen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Van hen verblijven 174 mensen in de woonzorgcentra. In totaal werd al bij 51.420 Belgen een coronabesmetting vastgesteld. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het federaal onderzoekscentrum Sciensano.

Coronacontroles worden normale politiewerking

EPA

Gisteren maakte premier Sophie Wilmès (MR) na de Nationale Veiligheidsraad bekend dat er vanaf zondag 10 mei opnieuw beperkt afgesproken mag worden met vrienden of familie. De politie gaat de controles op overtredingen van de coronamaatregelen, zoals de niet-essentiële verplaatsingen, vanaf 11 mei dan ook integreren in de normale controles van de politiewerking.

Dat laat Nico Paelinck van de koepel van de Lokale Politie weten in de Mediahuis-kranten: “We hebben eerst een duidelijk signaal moeten geven aan de burger, iets wat ons niet altijd in dank is afgenomen, want er was veel onbegrip. Bovendien hadden we nog niet de benodigde maskers.”

“Nu zitten we in een nieuwe fase. We rekenen op het gezond verstand van de mensen.” Concreet zal de politie bijvoorbeeld bij BOB- of anti-inbraakcontroles kijken of alle mensen in een wagen daar wel in thuishoren. Verder zal de politie controles uitvoeren op het samenscholingsverbod en het dragen van mondmaskers op het openbaar vervoer. “We zullen ook de gemeentes ondersteunen bij de heropening van de winkels, om alles in goede banen te leiden”, zegt Paelinck nog.

Sportcompetities

Twitter

Verder heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) een “gefaseerd plan” klaar voor de herstart van de competities in Vlaanderen. Dat plan gaat hij als advies voorleggen aan de Veiligheidsraad.

Weyts zegt op Radio 1 dat hij “dezelfde aanpak gehanteerd heeft als voor het onderwijs”. Weyts zegt het plan uitgewerkt te hebben in samenspraak met de sector, maar zou zich niet hebben laten beïnvloeden door concrete voorstellen van federaties en clubs.

  • Vanaf 18 mei mogen kinderen onder de 12 jaar weer in beperkte groep trainen in openlucht en wedstrijden spelen zonder publiek. Volwassenen mogen vanaf dan weer in een groep van maximaal 20 personen buiten sporten, op voorwaarde dat ze zich houden aan het principe van social distancing.
  • Vanaf 1 juni worden indoor sportactiviteiten weer toegelaten met maximaal twee partners.
  • De derde fase gaat in op 1 juli. Alle trainingen worden vanaf dan toegestaan. Wedstrijden zonder publiek binnen alle leeftijdscategoriën zijn mogelijk vanaf 1 augustus, met publiek vanaf 1 september.
Meer
Lees meer...