Coronavirus: vanaf zondag opnieuw (beperkt) afspreken met vrienden of familie

De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag samengezeten om de verdere versoepeling van de coronamaatregelen te bespreken. Daarbij is voor het eerst iets beslist over sociale contacten. Vanaf komende zondag 10 mei zou je opnieuw mogen afspreken met vier vrienden en/of familieleden. Dat moeten we altijd dezelfde zijn en afstand houden blijft het advies.

Na het debacle van de vorige grote persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad was er het vaste voornemen om het deze keer beter te doen. De vergadering begon vandaag dan ook al om 9 uur ’s morgens en daardoor kregen we al om 14.30 uur van premier Sophie Wilmès te horen wat beslist is.

Sociale contacten

Terwijl de vorige versoepelingen voor velen vooral een ontgoocheling waren, wist de Veiligheidsraad deze keer te verrassen. Vanaf komende zondag 10 mei worden sociale contacten voor het eerst sinds de lockdown door het nieuwe coronavirus opnieuw beperkt toegelaten.

Meer specifiek mogen mensen die onder hetzelfde dak wonen vanaf dan maximum vier anderen ontvangen bij hen thuis. Dat moet wel altijd dezelfde vier zijn en die mogen niet ook nog bij iemand anders op bezoek gaan. Het blijft ook de bedoeling om tussen elkaar minstens 1,5 meter afstand te houden tijdens dat bezoek. Als het mogelijk is, wordt zelfs aangeraden om elkaar in de tuin te zien. Als iemand ziek is, blijft het uiteraard de bedoeling om geen contact te hebben met anderen.

Premier Sophie Wilmès beklemtoonde dat ze rekende op de burgerzin van de bevolking om zich aan die specifieke voorwaarden te houden.

Moederdag

Dat sociale contacten nu toch al zo snel opnieuw mogen, komt enigszins als een verrassing. Aanvankelijk was beslist om ten vroegste op 18 mei op dat vlak een versoepeling toe te staan. Daarop kwam echter heel wat kritiek omdat winkels en bedrijven wel eerder open mogen.

Bovendien is het op zondag 10 mei in de meeste delen van het land Moederdag. Daar had de Nationale Veiligheidsraad blijkbaar oren zodat iedereen komende zondag zijn of haar moeder kan bezoeken.

Meer
Lees meer...