Contact tracing belt met dit nummer: zo werkt het en zo voorkom je fraude

De Vlaamse overheid start vanaf maandag 11 mei met telefonische contact tracing van iedereen die mogelijk besmet is met het nieuwe coronavirus. Zo willen ze proberen te voorkomen dat het virus zich snel weer kan verspreiden. Die contact tracing is dus cruciaal, maar riskeert ook gebruikt te worden door fraudeurs. Daarom is het belangrijk om te weten hoe het in zijn werk gaat.

Toen er voor het eerst sprake was van het versoepelen van de lockdown en de coronamaatregelen werd daar direct bijgezegd dat massaal testen en contactopsporing cruciaal is. Enkel op die manier kan voorkomen worden dat het coronavirus opnieuw meer mensen besmet.

Callcenters

Die testcapaciteit staat ondertussen op punt, zoals vanmiddag te horen viel op de persconferentie van het Crisiscentrum. En vanaf komende maandag zou ook de contact tracing operationeel moeten zijn. Dat zal ook nodig zijn als je rekening houdt met de zojuist aangekondigde verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Zo mogen vanaf zondag mensen weer (beperkt) bij elkaar op bezoek gaan en gaan vanaf maandag winkels opnieuw open.

Voor die contact tracing worden in Vlaanderen in totaal ruim 1.200 mensen ingeschakeld. Het grootste deel daarvan zijn callagenten in callcenters. Zij zullen contact opnemen met iedereen die positief heeft getest op een het coronavirus om hen te vragen met wie ze contact hebben gehad de afgelopen dagen.

Het Crisiscentrum raadt daarom aan om vanaf nu een lijst bij te houden met iedereen waarmee je in contact bent geweest. Je noteert best zowel de naam als het telefoonnummer.

Wat als je mogelijk besmet bent?

Iedereen die mogelijk besmet is, zal op zijn beurt ook opgebeld worden. Dat is het geval als je minimum een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand in contact bent geweest met een besmette persoon in een gesloten ruimte. De callagent zal aan de telefoon niet vertellen door wie je eventueel besmet bent.

Iedereen die misschien besmet heeft, moet zich daarna aan enkele strenge maatregelen houden. “Dan moet je twee weken in thuisisolatie gaan en twee keer per dag je temperatuur meten”, legt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid uit in De Inspecteur op Radio 2. “Buiten gaan mag nog om eten te kopen of naar de apotheek te gaan, maar dan moet je overal een mondmasker dragen en uiteraard alle andere hygiënemaatregelen naleven.”

Je mag dan ook niet meer op verplaatsing gaan werken en enkel nog van thuis uit werken. Daarvoor krijg je een quarantaineattest dat bevestigt dat je niet fysiek naar je werk kan gaan. Het is de huisarts die zo’n attest geeft. Als je niet van thuis uit kan werken, kom je op tijdelijke werkloosheid te staan of als zelfstandige krijg je dan een overbruggingskrediet.

Fraudeurs

Het is uiteraard belangrijk om te weten of het effectief de contact tracers zijn die je contacteren. De kans is namelijk groot dat fraudeurs proberen van de huidige situatie gebruik te maken om geld af te troggelen. Dat kan je onder andere weten door het nummer waarmee ze je proberen bereiken. De coronaopsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02/214.19.19. Sms-berichten worden gestuurd via het nummer 8811. Er wordt aangeraden om beide nummers nu al op te slaan in je smartphone.

Als je positief hebt getest op het coronavirus en je krijgt daarna een telefoontje, zal de callagent al heel wat informatie van jou hebben. De huisarts deelt die informatie namelijk met de contact tracers. Die informatie zal maar voor een beperkte tijd bewaard worden.

Verder is het belangrijk om nooit financiële gegevens of bankgegevens door te geven aan de telefoon. De contact tracers zullen je ook nooit vragen naar tijdstippen waarop je wel of niet thuis bent.

Meer
Lees meer...