Coronavirus: winkels mogen weer open op 11 mei, onder strenge voorwaarden

Vanaf volgende maandag mogen alle winkels opnieuw open. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vanmiddag bekendgemaakt. Er gelden wel strenge voorwaarden, zoals dat ook in de voedingswinkels het geval is geweest de voorbije weken.

Vanaf komende maandag, 11 mei, kunnen alle winkels hun deuren weer openen. Net zoals voedingswinkels, die openbleven de voorbije weken, zich aan maatregelen moesten houden, is dat ook voor de winkels die nu opnieuw hun deuren openen het geval.

Strenge voorwaarden

Per 10 vierkante meter is maar één klant toegelaten. Voor kleinere winkels worden uitzonderingen gemaakt, benadrukte premier Sophie Wilmès tijdens de persconferentie na de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad vanmiddag.

Elke klant mag maximaal een half uur in de winkel blijven. Daarnaast wordt iedereen aangeraden om mond- en neusbescherming te dragen, en voldoende afstand te houden. Dat zijn aanbevelingen, en dus geen verplichtingen.

Premier Wilmès raadt ook aan om te gaan winkelen in een gemeente of stad dicht bij je huis of werkplek. Ze benadrukt ook dat het belangrijk is dat de gezondheid en veiligheid van het winkelpersoneel gegarandeerd kan worden.

Geen massa-evenement

Het is niet de bedoeling dat de heropening van de winkels een massa-evenement wordt. Premier Wilmès benadrukt dat boodschappen doen nog steeds alleen moeten gebeuren. Kinderen jonger dan 18 jaar mogen begeleid worden door hun ouders

Daarnaast mogen ook mensen die begeleiding nodig hebben, uiteraard iemand meenemen. Het is verboden om samen te scholen in (de buurt van) winkels. Daarnaast blijven ook reizen en toeristische bezoeken verboden.

Meer sociaal contact

De Nationale Veiligheidsraad besliste ook om de maatregelen rond sociaal contact te versoepelen. En dat gebeurt al vanaf komende zondag, wanneer het grootste deel van het land Moederdag viert. Elk gezin mag met vier extra mensen samen zitten. Die mensen mogen enkel in dat ene gezin op bezoek.

Meer
Lees meer...