Left Right
scrollTop top

Overheid verplicht mondmaskers maar kan niet elke burger voorzien tegen 4 mei


Overheid verplicht mondmaskers maar kan dan toch niet elke burger voorzien tegen 4 mei
© EPA

Vicepremier Koen Geens (CD&V) bevestigt dat het niet mogelijk is om alle Belgen tegen 4 mei een mondmasker op te sturen. Vanaf die datum is het verplicht om mondmaskers te dragen op het openbaar vervoer en in bedrijven waar onvoldoende afstand kan worden gehouden. Er wordt daarom bekeken of er via Defensie een aanbesteding kan worden geplaatst op de internationale markt. Geens zei eerder dat elke Belg wél tegen 20 mei de filters voor de mondmaskers zal ontvangen. In tussentijd kunnen mensen volgens Geens zelf een mondmasker maken.

EPA

Geens zegt aan de VRT dat de federale overheid en de deelstaten ervoor zullen zorgen dat elke burger minstens één gratis standaard stoffen mondmasker krijgt dat de mond en de neus volledig bedekt. Dat had premier Sophie Wilmès al aangekondigd op de afgelopen Nationale Veiligheidsraad. Ook zal iedereen twee filters krijgen, om in gekochte of gemaakte maskers te stoppen.

Hoewel het vanaf 4 mei verplicht wordt om op sommige plaatsen mondmaskers te dragen, zal niet iedereen voor die datum een mondmasker ontvangen. “Een nationale productie op die korte termijn uitrollen, die voldoende mondmaskers voorziet voor iedereen, is niet mogelijk”, zegt Geens. Hij legt er zich wel op toe om te bekijken “of er via Defensie een aanbesteding kan worden geplaatst op de internationale markt”.

20 mei?

Eerder zei Geens op het VTM Nieuws dat elke Belg tegen 20 mei wél de filters zal ontvangen, maar nu is zijn kabinet voorzichtiger met grote uitspraken: “In tussentijd zijn er ook andere opties, zoals het zelf maken van een mondmasker. De nood is momenteel ook nog niet zo hoog, want in eerste instantie zal het enkel verplicht worden op het openbaar vervoer of in bedrijven waar er geen afstand kan worden.”

4 mei

EPA

Op de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen vrijdag werd aangekondigd dat vanaf 4 mei het dragen van een een mondmasker op het openbaar vervoer verplicht wordt voor iedereen boven de 12 jaar. Ook zei Wilmès dat elke burger een mondmasker ontvangt van de overheid, maar de chirurgische mondmaskers worden enkel verdeeld onder personeel uit de zorgsector. De overheid zal ook per persoon 2 filters verdelen om te integreren in de mondmaskers die mensen al hebben.
De overheid raadt iedereen aan om zich te verplaatsen met de auto, de fiets of te voet en zo plaats te maken voor wie het openbaar vervoer echt nodig heeft. Ook wordt aangeraden om de piekuren te vermijden, tenzij dat noodzakelijk is.

Alle ondernemingen, ook die uit niet-essentiële sectoren, mogen opnieuw opstarten zolang ze de social distancing-principes kunnen respecteren. Telewerk blijft de norm.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  693.666
 • Aantal
  doden
  20.779