Skateparken en sportterreinen weer open maar enkel als sporttrainer toezicht wil houden

skateparken, voetbalveldjes, basketpleintjes open coronacrisis
pixabay

Skateparken en sportterreinen kunnen onder toezicht open gaan vanaf volgende week maandag. Kinderen en jongeren zullen er met maximaal 20 kunnen sporten. Dat moet wel op afstand gebeuren en onder toezicht van een volwassene. Dat melden Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Met deze maatregel wil de overheid aan de jongeren die geen lid zijn van een sportclub, de kans geven om toch te sporten in een lokale publieke ruimte. Speeltuinen blijven voorlopig nog gesloten.

Doordat de vorige Nationale Veiligheidsraad vooral draaide om winkels, kappers, nagelsalons en bedrijven kwam er de kritiek van onder meer het Kinderarmoedefonds dat kinderen uit de boot gevallen zijn bij de versoepeling van de coronamaatregelen.

Vandaar deze nieuwe aankondiging van de Vlaamse regering. Vanaf maandag mogen lokale sportpleinen en skateparken opnieuw gebruikt worden. Dat meldt onder meer de VRT. Kinderen en jongeren mogen zich uitleven op voorwaarde dat ze anderhalve meter afstand houden en dat er minstens één volwassene aanwezig is om toezicht te houden.

(Het café- en restaurantbezoek van de toekomst: horecasector stelt voorstel van maatregelen op voor heropening.)

Basket, voetbal en skaten

Enkel de basketbalveldjes, voetbalpleinen en skateparken gaan dus open, de speeltuinen blijven voorlopig nog dicht. Deze beslissing van de Vlaamse regering kadert in de versoepeling die de Veiligheidsraad eerder aangekondigde. Zo wordt het toegelaten om buiten te sporten met maximaal 20 personen op voorwaarde dat het principe van social distancing gerespecteerd wordt.

“Ik ben heel blij dat het vandaag duidelijk is dat niet alleen kinderen die lid zijn van een sportclub zullen kunnen sporten”, laat Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) weten. Ook zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) dat hij denkt aan  jongeren in een kwetsbare situatie, “die niet zijn aangesloten bij een sportclub, maar wel buiten willen spelen”. 

(Belgen drinken en roken meer in quarantaine.)

Trainer vereist

Dalle verduidelijkt nog dat het toezicht kan gebeuren door een “lokale sporttrainer”, maar ook “een volwassen begeleider van een jeugdvereniging van een lokaal bestuur”. Ouders kunnen volgens de minister dus niet zonder meer met hun kinderen naar een skatepark trekken.

“De coördinatie zit bij de lokale besturen”, zegt Somers verder. “Die kunnen daar systemen voor uitwerken. We vertrouwen daar op de organisatiekracht van de lokale besturen.”

Gesponsorde artikelen