Nationale Veiligheidsraad beslist straks over kappers, musea, markten, sport …

kapper
Shutterstock

De Nationale Veiligheidsraad komt vandaag opnieuw samen om de verdere versoepeling van de coronamaatregelen te bespreken. In principe treedt maandag 18 mei fase 2 van de exitstrategie in werking. Waarover wordt straks een beslissing genomen?

Contactberoepen

Het is zo goed als zeker dat contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten op 18 mei opnieuw mogen opstarten. De Nationale Veiligheidsraad maakt straks waarschijnlijk bekend welke maatregelen zij moeten nemen om nieuwe besmettingen met het coronavirus te vermijden. Zo zullen kappers en kapsters een mondmasker moeten dragen en zal er eventueel een plexischerm voorzien moeten worden. Hetzelfde geldt voor schoonheidsspecialisten. Die heropening van kapsalons is zeer welkom voor veel mensen met een zogenaamde coronacoupe. Zij moeten er wel rekening mee houden dat veel kappers al reserveringen hebben staan.

Markten

Ook voor kleinschalige markten in open lucht komt er straks waarschijnlijk goed nieuws. Zij zullen vanaf 18 mei weer mogen doorgaan. Uiteraard zal ook dat enkel mogen onder strenge voorwaarden. Net als in de winkelstraten sinds deze week, zal ook hier gewerkt worden met systeem van pijlen waardoor mensen in dezelfde richting lopen. Samen met steden en gemeenten wordt gekeken wat het maximum aantal kramen is zodat er voldoende afstand gelaten wordt. Grote jaarmarkten zullen waarschijnlijk nog geen groen licht krijgen.

markt
Shutterstock

Musea, dierentuinen en pretparken

Musea en dierenparken mogen zich ook klaarmaken om maandag 18 mei opnieuw open te gaan. Er zal wel een strenge beperking gelden op het aantal toegelaten bezoekers zodat social distancing mogelijk blijft. Waarschijnlijk zal je daarvoor je ticket op voorhand moeten reserveren. Niet-erkende musea en belevingscentra moeten mogelijk langer wachten om weer open te mogen. Hetzelfde geldt voor pretparken. Zij blijven nog dicht tot 8 juni.

Sport

De kans bestaat ook dat de Nationale Veiligheidsraad nieuwe versoepelingen bekendmaakt over sporten. Momenteel mag je met maximum twee anderen sporten doen in open lucht waarbij geen contact is. Sportwedstrijden zijn dan weer verboden tot 31 juli. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) zat de afgelopen week echter samen met de sector, experten en zijn ambtgenoten om te kijken welk stappenplan te volgen valt tussen nu en 31 juli.

Mogelijk wordt sporten in groep binnenkort weer toegelaten in buitenlucht voor iedereen die jonger is dan 12 jaar. Voor wie ouder is, is het uitkijken naar wanneer de limiet van het aantal personen die mogen samen trainen, wordt verhoogd. De kans bestaat dat bijvoorbeeld wielertoeristen vanaf maandag opnieuw in een grotere groep mogen gaan rijden. Indoorsporten moeten waarschijnlijk nog iets langer wachten. Nochtans klinkt de vraag van bijvoorbeeld fitnesscentra en klimzalen om weer open te mogen onder voorwaarden steeds luider.

Dagtrips en verblijven

Ook de kustgemeenten hopen op nieuws van de Nationale Veiligheidsraad. Zij zaten vorige week samen om te bespreken hoe zij de heropstart van het kusttoerisme zien. Daar is beslist om voorrang te geven aan tweedeverblijvers en pas daarna toeristen en dagjestoeristen toe te laten. Over wanneer dat terug zal mogen, bestaat minder duidelijkheid. Toeristische uitstappen lijken, net als de pretparken, te moeten wachten tot 8 juni.

Sociale contacten en horeca

De grote versoepeling op de vorige Nationale Veiligheidsraad kwam er op het vlak van sociale contacten. Sinds afgelopen zondag is het toegelaten op met vier anderen contact te hebben volgens bepaalde regels. Experten zijn het erover eens dat die maatregel niet zonder risico’s is. Er wordt dus niet opnieuw een versoepeling verwacht op dat vlak.

Voor de horeca, misschien wel de zwaarst getroffen sector in de coronacrisis, zal er op maandag 18 mei ook nog niets veranderen. De kans bestaat wel dat zij na de Nationale Veiligheidsraad enig perspectief krijgen over de toekomst. In het buitenland zijn daarover namelijk al versoepelingen aangekondigd. Mogelijk mogen restaurants en terrassen van cafés op 8 juni onder strenge voorwaarden weer openen.

Gesponsorde artikelen