Coronavirus: Antwerpen en Oostende voeren eenrichtingsverkeer in in winkelstraten en extra toiletten

Coronavirus Antwerpen Oostende eenrichtingsverkeer winkelstraten
EPA

Op 11 mei openen de winkels wellicht weer de deuren. Daarom hebben de stadsbesturen van Antwerpen en Oostende een aantal maatregelen aangekondigd. Zo zullen klanten zich in de drukste winkelstraten van beide steden moeten houden aan eenrichtingsverkeer. Op die manier hopen de autoriteiten de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

EPA

In Antwerpen zullen er pijlen op de grond geplaatst worden om de looprichting aan te geven. Shoppers zullen zo veel mogelijk rechts moeten lopen. “Door maximaal rechts te houden, beletten we dat mensen elkaar moeten kruisen op het trottoir”, zegt de Antwerpse schepen van Middenstand Koen Kennis (N-VA) aan de kranten van De Persgroep.

“Het principe is dat ze dan rechts een winkel binnenstappen en ook rechts afslaan als ze de winkel verlaten. Zo zal niemand tegen de stroom in gaan. Dit is vooral nodig in winkelstraten met smalle trottoirs, maar we zullen dit ook toepassen op de Meir.”

Het stadsbestuur van Antwerpen is van plan om sjablonen uitdelen aan winkels om op de stoep en de straat aan te brengen. Op die manier kunnen klanten zien hoe ze op een veilige afstand van elkaar kunnen wachten om de winkel binnen te gaan. Er zullen geen hekken geplaatst worden.

De stad Antwerpen wil daarnaast toiletcontainers plaatsen omdat mensen niet terechtkunnen in horecazaken die voorlopig nog gesloten blijven.

(Wordt profvoetbal een nieuw ‘tuincentra’-dossier? Zware lobbying zet grote druk op politiek.)

Oostende

Ook Oostende past gelijkaardige maatregelen toe en kiest zelfs voor een heus circulatieplan om het eenrichtingsverkeer in de winkelwandelstraten te garanderen. De koningin der badsteden zal bovendien ook bijhouden hoeveel voetgangers er in de drukste zones aanwezig zijn. Via een app zal iedereen in realtime kunnen volgen hoeveel mensen er aanwezig zijn in een bepaalde winkelstraat.

Op die manier kunnen de klanten inschatten of het een goed moment is om zich al dan niet naar het centrum van de stad te verplaatsen.

“We willen mensen niet aanmoedigen tot funshopping, maar als mensen echt iets nodig hebben, mogen ze ook geen schrik hebben”, reageert schepen voor Economie, Charlotte Verkeyn (N-VA). “Daarnaast is het ook belangrijk voor mensen die er hun brood mee verdienen. Er komen zones waar mensen veilig kunnen wachten en waar ze met de nodige afstand kunnen wandelen.”

Ook in Oostende zullen extra handwasstations en voldoende sanitair voorzien worden.

(Dit staat woensdag op de agenda van de Nationale Veiligheidsraad.)

Gesponsorde artikelen