Coronavirus: stabiele cijfers, maar aantal besmettingen blijft stijgen

Er werden de afgelopen 24 uur 84 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt Sciensano, het Belgisch wetenschappelijk instituut voor gezondheid. 63 coronapatiënten mochten de Belgische ziekenhuizen verlaten. 97 mensen zijn sinds gisteren gestorven aan Covid-19. 57 mensen kwamen om in het ziekenhuis, 40 in de woonzorgcentra. De dodentol ligt momenteel op 8.016 mensen. 

Daarnaast liggen momenteel 646 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 9 minder dan gisteren. Van hen moeten er 387 kunstmatig beademd worden, een daling met 14 tegenover gisteren. De afgelopen 24 uur was er sprake van 242 nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Al bij 50.509 Belgen werd een coronabesmetting vastgesteld.

“Het aantal bevestigde besmette personen in ons land neemt nog altijd toe”, klinkt het in het persbericht van het federaal crisiscentrum. “Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseert verder, maar blijft vrij hoog. Hou dus vol en volg de algemene maatregelen op, zorg goed voor jezelf en voor anderen. Bent u ziek (koorts, hoesten, ademhalingsproblemen…)? Blijft dan thuis, neem telefonisch contact op met uw arts en volg de aanbevelingen op de website info-coronavirus.be.”

Versoepeling van maatregelen

EPA

Sinds gisteren zijn de coronamaatregelen in ons land versoepeld. Eind april had viroloog Marc Van Ranst, die mee de regering adviseert in het kader van de coronacrisis, nog gezegd dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames onder de symbolische grens van 100 moesten zakken voor er sprake kon zijn van een versoepeling van de lockdown. Dat is nu ook het geval.

Er mag weer meer buiten gesport worden met in totaal maximaal drie personen. Ook start het bedrijfsleven stilaan weer op en mag er opnieuw de auto genomen worden om naar een bos te rijden of te gaan sporten. Daarnaast wordt ook een ritje maken met de motor weer toegestaan met maximaal twee andere motards.

“Oplossing nodig voor kinderopvang”

EPA

Bovendien vraagt het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) dringend een oplossing en overleg over kinderopvang voor werkende ouders. De vereniging roept Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) op om de leiding te nemen zodat lokale besturen het nodige kunnen doen. Ook vindt Voka dat de scholen naar oplossingen moeten zoeken om kinderopvang te voorzien.

Het Katholiek Onderwijs reageerde eerder dan weer dat het vindt dat bedrijven en stadsbesturen mee kinderen moeten opvangen.

Meer
Lees meer...