Coronamaatregelen in ons land versoepeld: Dit mag vanaf vandaag

Masker trein
EPA

Vanaf vandaag worden de coronamaatregelen in ons land versoepeld. Dit betekent vooral dat ook bedrijven in niet-essentiële sectoren opnieuw mogen opstarten. Dit is wat er concreet verandert vanaf vandaag.

De coronamaatregelen die in ons land gelden, worden vanaf vandaag voor de eerste keer versoepeld. Dat houdt verschillende veranderingen in. We zetten ze even op een rijtje.

1. Bedrijven uit niet-essentiële sectoren gaan open

Vanaf vandaag mogen bedrijven in niet-essentiële sectoren opnieuw opstarten. Daarbij blijft telewerken wel nog steeds de norm. Bedrijven waarbij telewerken kan, moeten dit dus nog steeds aanmoedigen. Al is werken op kantoor vanaf vandaag opnieuw mogelijk, waarbij er wel rekening moet worden gehouden met enkele maatregelen.

Zo moeten werknemers een afstand van anderhalve meter kunnen bewaren. Als dat niet mogelijk is, moeten ze verplicht mondmaskers dragen om de mogelijke verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf vandaag zal er dus in heel wat sectoren opnieuw gewerkt worden, waaronder ook de bouwsector. Winkels (behalve supermarkten) en horecazaken moeten wel nog steeds gesloten blijven. Stoffenwinkels mogen wel opnieuw hun deuren openen, aangezien zij gezien worden als essentieel nu veel mensen zelf mondmaskers maken.

2. Kinderen mogen opnieuw naar crèches en kinderopvang

Kinderopvang
EPA

Vanaf vandaag mogen kinderen opnieuw naar de crèche of de kinderopvang. Maar ook hier zijn er enkele voorwaarden. Zo mogen enkel kinderen waarvan minstens één van de twee ouders buitenshuis werkt naar de kinderopvang. Gezinnen waarbij beide ouders thuiswerken, moeten ook hun kinderen thuis houden.

Crèches en kinderopvang werden de afgelopen weken ook voorzien, maar enkel voor kinderen van ouders die werken in essentiële sectoren. Verder mogen ook kinderen in moeilijke of kwetsbare thuissituaties hun kinderen opnieuw naar de crèche of opvang sturen. Daarbij worden ook de kinderen van alleenstaande ouders gerekend, zelfs wanneer die ouder thuis werkt.

Mondmaskers zijn niet verplicht wanneer ouders hun kinderen brengen of afzetten bij de crèche of opvang, maar Kind en Gezin roept op om dit toch te doen. Zo kan de mogelijke verspreiding van het coronavirus tegengehouden worden.

3. Mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer

Mondmaskers worden vanaf vandaag wel verplicht op het openbaar vervoer. Bussen, trams, metro’s en treinen rijden vanaf vandaag opnieuw volgens het normale schema. Daarbij zullen treinen met zoveel mogelijk wagons rijden om ervoor te zorgen dat de afstandsregels nageleefd kunnen worden.

Omdat dat niet altijd mogelijk is, zeker in de spits nu heel wat sectoren het werk opnieuw aanvatten, worden mondmaskers verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Dit hoeft geen officieel mondmasker te zijn, zo mag je ook een sjaal of bandana met een dichte structuur gebruiken. Vanaf vandaag mogen ook supermarkten chirurgische mondmaskers verkopen. Vanaf volgende week zullen er ook mondmaskers en handgels verkrijgbaar zijn in automaten in treinstations.

4. Sporten met drie

Tennis
EPA

Vanaf vandaag mag je ook sporten met twee personen die niet bij je inwonen. Daarbij moet het wel steeds gaan om dezelfde twee mensen en mag je enkel sporten uitoefenen waarbij afstand houden mogelijk is. Naast wandelen, fietsen en lopen mag je vanaf vandaag ook vissen, tennissen en paardrijden. Ook verschillende watersporten (kajakken, zeilen, (kite)surfen en waterskiën) zijn opnieuw toegelaten.

Je mag vanaf vandaag ook opnieuw de wagen nemen om je te verplaatsen naar die activiteit. Daarbij moet het wel om een beperkte verplaatsing gaan. Je mag dus niet naar de zee rijden om te gaan surfen, maar je mag wel naar de lokale visvijver rijden om te gaan vissen. Ook motorrijden, opnieuw maximum met twee andere motards is opnieuw toegelaten. Daarbij mag je wel geen bezoekjes brengen onderweg.

5. Opnieuw naar het ziekenhuis

Tot slot zijn afspraken in het ziekenhuis opnieuw mogelijk. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om niet-dringende afspraken met de kinderarts of oogarts die door de coronacrisis werden uitgesteld.

De overheid benadrukt dat de andere regels in verband met social distancing van kracht blijven.

Gesponsorde artikelen