Hooikoorts is weer in het land, maar vanaf wanneer moet je ermee naar de dokter?

Hooikoorts is weer in het land, maar vanaf wanneer moet je ermee naar de dokter?

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat ook hooikoorts weer de kop opsteekt. Tranende ogen, een jeukende neus, niezen, … Wie er al eens mee te maken heeft gehad, weet hoe lastig hooikoorts kan zijn. Maar vanaf wanneer moet je ermee naar de dokter gaan? 

De dagen worden langer, de temperatuur een beetje hoger. Maar niet iedereen is daar even blij mee. Want met het betere weer, komt ook de hooikoorts weer opzetten. Maar vanaf wanneer is de hooikoorts ernstig genoeg om ermee naar de dokter te gaan? En kan die in alle gevallen helpen?

Kans op astma

In de meeste gevallen is hooikoorts onschuldig. Heel vervelend, maar verder niet gevaarlijk. Hooikoorts op zich zal zo bijna nooit tot ernstigere afwijkingen lijden, tenzij er meer aan de hand is.

Wie lijdt aan hooikoorts heeft namelijk een hoger risico om astma te krijgen. Wanneer je dus symptomen begint te krijgen die eerder te linken zijn aan astma is een bezoekje aan de dokter aangewezen.

Symptomen

De symptomen van hooikoorts zijn doorgaans een verstopte of lopende neus, tranende ogen en niesbuien. Maar wanneer dit overgaat in kortademigheid, zwaar hoesten of een benauwd gevoel kan er meer aan de hand zijn.

Dit zijn namelijk symptomen van astma. Wanneer je hooikoorts dus zover evolueert dat je last krijgt van benauwdheid of ademhalingsproblemen is een bezoekje aan de dokter zeker aangewezen. Maar ook als je de gewone symptomen hebt, kan een bezoekje aan de huisarts van pas komen.

iStock

Allergietest

Je kan namelijk ook bij de huisarts terecht voor een allergietest, waarmee je te weten kan komen voor welke pollen je precies allergisch bent. Dan kan je nadien, al dan niet medische, maatregelen nemen.

De dokter kan medicatie voorschrijven die de symptomen tijdelijk kunnen verminderen. Maar wanneer je weet voor welke pollen je precies allergisch bent, kan je ook makkelijker zelf maatregelen nemen om de symptomen tot een minimum te beperken. Je kan zo bijvoorbeeld de website Pollennieuws.be raadplegen. Op die website kan je zien waar de pollen het sterkst aanwezig zijn en welke pollen er momenteel vooral in de lucht hangen. Maar er zijn ook heel wat andere tips waarmee je je hooikoorts tot een minimum kan beperken.

iStock

Gesponsorde artikelen