Mogelijk medicijn mag getest worden op coronapatiënten in België

Mogelijk geneesmiddel coronavirus getest op Belgische patienten
EPA

Een mogelijk geneesmiddel dat patiënten met Covid-19 kan helpen, mag getest worden op een vijftigtal besmette mensen in ons land. Dat meldt de Franstalige krant Le Soir. Het federale geneesmiddelenagentschap FAGG heeft groen licht gegeven voor klinische tests in België.

EPA

Het medicijn zou positieve effecten kunnen hebben voor coronapatiënten met ademhalingsmoeilijkheden. Het kandidaat-geneesmiddel met de naam Sarconeos werd ontwikkeld door het Franse biotechbedrijf Biophytis. Sarconeos zit momenteel in de tweede van drie testfases. Voor de coronacrisis uitbrak, werd het middel eigenlijk ontwikkeld voor de behandeling van neuromusculaire aandoeningen.

De test in ons land zal aanvankelijk plaatsvinden in een ziekenhuis in Mechelen. Later zullen andere zorginstellingen kunnen volgen. In deze tweede fase zullen een vijftigtal patiënten met ernstige symptomen het potentieel medicijn toegediend krijgen. In de fase daarna kunnen nog eens 180 Belgische coronapatiënten onder handen genomen kunnen worden.

(Het strand van Oostende krijgt een reservatiesysteem.)

Telegeneeskunde

Sinds de coronacrisis is de start-up Telemedi momenteel razend populair in ons land. De Poolse app zette een platform op voor doktersvisites op afstand. Dat meldt de Franstalige krant L’Echo. Telemedi is één van de vijf platformen die door de regering wordt aangeraden voor gebruik. Via het platform kan je niet enkel videogesprekken hebben met dokters, maar ook voorschriften en attesten ontvangen.

(Zweedse risicovolle aanpak van coronavirus lijkt economie helemaal niet te helpen.)

Beperkte terugbetaling voor immuniteitstest

EPA

Enkel mensen die op aanraden van de dokter een immuniteitstest op het coronavirus laten uitvoeren, zullen deze test voortaan integraal terugbetaald krijgen. De Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) heeft bekendgemaakt dat die test 9,60 euro mag kosten. 

Die serologische test gaat na of een patiënt al dan niet beschikt over antilichamen tegen het coronavirus. Dat betekent meestal dat de persoon in kwestie al besmet geweest is met het Covid-19.

Deze test wordt ook terugbetaald voor wie ziek is en coronasymptomen vertoont, maar niet meteen getest werd of negatief heeft getest via de klassieke test. Ook voor zorgpersoneel dat met coronapatiënten in contact komt, wordt deze immuniteitstest terugbetaald.

(Exitstrategie coronavirus: dit is weer toegestaan.)

Gesponsorde artikelen