Coronavirus: 190 nieuwe overlijdens, “versoepeling mogelijk als we ons aan de regels houden”

De afgelopen 24 uur was er in ons land sprake van 190 overlijdens door het coronavirus. Door een technisch probleem kon het aantal overlijdens in de woonzorgcentra niet meegeteld worden, het gaat dus enkel over de ziekenhuizen. Daarnaast liggen er sinds gisteren 172 minder coronapatiënten in de ziekenhuizen. Viroloog Steven Van Gucht zegt dat het virus de komende maand niet zal verdwijnen, maar dat een versoepeling van de maatregelen in mei mogelijk is, “zolang we bepaalde voorzorgsmaatregelen blijven respecteren”. De Nationale Veiligheidsraad beslist vandaag over een eventuele versoepeling van de maatregelen.

Sinds gisteren werden 210 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen en mochten 322 mensen het ziekenhuis verlaten. Er liggen momenteel 4.355 patiënten Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, een daling met 172. 

Verder liggen momenteel 970 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorgen, een daling met 23 tegenover gisteren. 681 van hen moeten kunstmatig beademd worden, 22 minder dan 24 uur geleden.

(All eyes on Wilmès, zij moet vandaag beeld regering keren: mondmaskers, testen en app geven al valse noten.)

Drie belangrijke regels

EPA

Viroloog Steven Van Gucht heeft het naar aanleiding van het gelekte rapport in Le Soir over de mogelijke versoepeling van de maatregelen en zegt op de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum dat de coronamaatregelen onder drie voorwaarden versoepeld kunnen worden in mei: “Het belangrijkste is dat mensen thuisblijven van zodra ze zich ziek voelen en dat de de afstandsregels en handhygiëne gerespecteerd worden. Met die drie regels kunnen we heel veel bereiken, ook de komende maanden. Ongeacht de vraag of de regels al dan niet aangepast zullen worden.” 

“We moeten ons bewust zijn van het feit dat het virus nog altijd circuleert in België en ook in de maand mei zal dit nog het geval zijn. Dat is niet erg. We moeten dit controleren en we moeten vooral heel goed denken aan de basisregels.”

(Rock Werchter geeft tickethouders krediet (en dus geen terugbetaling).)

Beperkte impact van paasweekend

“Het aantal opnames en besmettingen moet verder dalen, ook als we een aantal maatregelen versoepelen”, zei Van Gucht nog. “Als we de basisregels respecteren, kunnen we de cijfers verder doen dalen, zeker ook met het vooruitzicht van de zomer. Dat gaat ons mogelijk ook een beetje helpen.”

“We zien de voorbije dagen vooral een dalende trend in de cijfers, dat is goed, en dat is wat we verwachten. We zijn nu twee weken na het paasweekend en we zien geen stijging. De impact is dus beperkt. We kunnen niet weten of de daling groter zou zijn, mochten mensen dat weekend meer thuisgebleven zijn. Maar de impact is zeer beperkt.”

“Gewoontes aanpassen”

EPA

Ook crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens verwees naar de mogelijke versoepeling van de maatregelen: “De cijfers van de afgelopen dagen tonen aan dat we slagen in onze collectieve doelstelling, namelijk het virus doen afnemen. Dit geeft ons perspectief om op korte termijn de draad weer op te nemen.”

“Voor onze gezondheid is het belangrijk dat we onze gewoontes aanpassen. De afgelopen weken hebben we door het naleven van de regels een veilige omgeving gecreëerd. In de eerste plaats in onze eigen woning maar ook in onze werkomgeving. Deze positieve attitude heeft ervoor gezorgd dat de curve is afgevlakt. We gaan de komende weken proberen deze veilige huiselijke omgeving uit te breiden. We zullen dit voorzichtig moeten doen want de kans bestaat dat de maatregelen opnieuw aangescherpt worden als het virus opnieuw zou toenemen. Iedereen kan en moet op een solidaire manier helpen bijdragen aan een veilige omgeving.”

“Onze gemeenschappelijke inspanningen hebben ervoor gezorgd dat we veilig zijn. Deze solidariteit zal ook in de toekomst nodig zijn om ons weerbaar te houden en te zijn tegen het virus. Onze solidaire samenleving is onze kracht, morgen, de komende weken, en de komende maanden. Samen kunnen we dit.”

Meer
Lees meer...