De afgelopen 24 uur zijn er 90 overlijdens vastgesteld in de ziekenhuizen en 171 in de woonzorgcentra. Bij die laatste groep wordt er vermoed dat ze stierven aan corona, want niet iedereen wordt er getest. Sinds gisteren zijn ook 242 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. 161 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, wat het aantal Belgisch hospitalisaties op 5.536 coronapatiënten brengt. Er is opnieuw sprake van een daling, dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum.
Van de coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen liggen 1.223 op de afdelingen intensieve zorgen, 11 minder dan gisteren. 915 patiënten moeten kunstmatig beademd worden, een daling van 25 mensen.
In totaal is er de afgelopen 24 uur dus sprake van 262 overlijdens, van wie 151 in Vlaanderen. Het crisiscentrum meldt ook 530 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, van wie 394 in Vlaanderen, 129 in Wallonië, 62 in Brussel en bij 7 mensen was de woonplaats niet bekend. In totaal is er in ons land nu sprake van 31.119 bevestigde coronabesmettingen.
“Positieve evolutie”
“De cijfers evolueren positief”, reageert viroloog Steven Van Gucht die mee de regering adviseert over te nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in ons land tegen te gaan. “Het virus wordt moe, het is belangrijk dat we onze greep blijven aanhouden. Er is hoop in deze cijfers. Het aantal doden is spijtig genoeg nog te hoog, blijf solidair, blijf je verzorgen en zorg voor anderen.”
“De dagelijkse cijfers zijn elke dag opnieuw een harde confrontatie met de realiteit”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “Er zijn hoopgevende elementen, voornamelijk in het dalend aantal ziekenhuisopnames. Dat stemt experten hoopvol, maar het aantal overlijdens blijft heel hoog. Experten zullen op basis van hun analyses de Nationale Veiligheidsraad adviseren en de volgende stappen nemen in het beheer van deze complexe situatie.”
Op woensdag 15 april komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om de verlenging van de coronarichtlijnen te bespreken.
Nog te vroeg om gedrag te veranderen
“Ons gedrag bepaalt de curve, en niet andersom”, zegt Stevens nog. “Het zou heel onverantwoord zijn als de mensen de cijfers nu zelf gaan interpreteren en hun gedrag aanpassen. De dalende curve kan heel snel opnieuw naar boven schieten, dat moeten we absoluut vermijden. Geef mee het voorbeeld en stop het virus.”
Stevens wil ook de vele vrijwilligers, die zich dagelijks inzetten voor de meest kwetsbare mensen in de maatschappij, een hart onder de riem steken: “Duizenden mensen van alle leeftijden zetten zich dagelijks in om anderen te ondersteunen in deze moeilijke periode. Dergelijke acties zorgen voor de nodige veerkracht in onze samenleving, en geeft ons de nodige weerbaarheid om hier samen uit te geraken.”