Left Right
scrollTop top

Op 15 april definitieve beslissing over festivalzomer


Op 15 april definitieve beslissing over festivalzomer
© EPA

Heel wat grote Europese festivals, waaronder Primavera Sound, Roskilde en Glastonbury, uitgesteld. Of de Belgische festivalzomer zal doorgaan, is nog niet zeker. Maar volgende week woensdag, op 15 april, neemt de Nationale Veiligheidsraad een definitief besluit. Dat laat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) weten aan de VRT. Op 15 april zal er ook beslist worden of de huidige coronamaatregelen verlengd worden tot 3 mei, wellicht zal dat wel gebeuren. Voorlopig zijn de maatregelen tot en met 19 april van kracht.

De overheid nam tot nu toe nog geen standpunt in over een eventuele afschaffing van de zomerfestivals. Wel lieten de burgemeesters van Boom en Rumst, Dessel en Rotselaar, waar respectievelijk Tomorrowland, Graspop en Rock Werchter doorgaan, al weten dat ze niet willen dat de evenementen doorgaan. 

Afwachtende houding bij grote festivals

EPA

De organisatoren van de grote festivals lijken voorlopig te wachten op een signaal van de overheid om een definitieve beslissing te maken over de massa-evenementen deze zomer. “Voorlopig gelden de maatregelen van de overheid maar tot 19/4/2020. Het is niet zeker hoe de situatie daarna gaat evolueren. Indien bepaalde maatregelen versoepeld zouden worden, is het zelfs niet uitgesloten dat wij eind juni nog geen grote manifestaties mogen organiseren met het oog op de volksgezondheid. Wij moeten wat dat betreft wachten op het advies van de overheid”, klonk het gisteren nog in een mededeling van de organisatoren van Graspop.

Van Ranst en De Crem

EPA

Viroloog Marc Van Ranst, die mee de regering adviseert over te nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, liet eerder al verstaan dat “grote massamanifestaties pas helemaal op het einde komen van de maatregelen die we gaan terugschroeven”.

“De burgemeesters verwachten een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de situatie uit te klaren. De beslissing zou zo snel mogelijk geformaliseerd moeten worden door de Veiligheidsraad. Dus men moet zich helaas verwachten aan een annulering”, zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) enkel dagen geleden nog op de Franstalige publieke omroep RTBF.

Beslissing op woensdag 15 april

De uiteindelijke beslissing of de festivals mogen doorgaan, ligt bij de Nationale Veiligheidsraad. Vlaams minister van Cultuur en minister-president Jan Jambon (N-VA) laat nu weten dat in de commissie cultuur  van het Vlaamse parlement de festivals op de agenda van de komende Veiligheidsraad staan. De digitale vergadering gaat door op woensdag 15 april. Dan komt er een definitieve beslissing voor de festivals van juni en juli.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810